Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

'Uitstel is geen afstel; blijf oefenen!'

17 juni 2021

Interviews

Interviews

De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Tijd om even rustig achterover te leunen? Beter van niet, tipt Kinran adviseur Joris Grob. Drie kansen voor in de bonustijd.

Verrassend is het uitstel niet, stelt Joris. Als Beleidsmedewerker ruimtelijke ordening is hij verantwoordelijk voor het implementeren van het Omgevingsplan bij de gemeente Overbetuwe. “Dat we 1 januari niet gingen halen, was wel voorzien”, zegt hij. “De vraag was niet óf, maar tot wannéér de wet zou worden uitgesteld. Dat blijkt dus 1 juli te zijn.” Reden om direct een vakantie te boeken is dat echter niet, hoopt de adviseur. “We hebben extra tijd gekregen om de boel op orde te krijgen, maar die hebben we ook hard nodig. Er moet nog heel veel gebeuren.”

De druk van de ketel

Niet dat er niet hard wordt gewerkt. Juíst niet. Joris: “Van medewerkers wordt al een hele tijd verwacht dat ze naast hun reguliere werkzaamheden óók inzet tonen voor de Omgevingswet. Je ziet dat dat soms knelt. Het is op dit moment ontzettend druk met vergunningsaanvragen en ruimtelijke procedures, het reguliere werk. Daarnaast moet er tijd worden vrijgemaakt voor de nieuwe wet, waarvan we eigenlijk nog niet eens niet precies weten hoe we daar straks mee moeten werken. Dat is lastig. Nu de wet weer is uitgesteld, merk je dat er wat lucht is gekomen: ‘De druk is van de ketel, kan ik mooi even wat andere zaken inhalen’. Meer dan logisch ook, maar ik adviseer toch om dat niet teveel te doen. Blijf óók doorgaan met het voorbereiden op de Omgevingswet. Blijf oefenen!”

Voorbij de gemeentegrenzen

En probeer daarbij niet zelf het wiel uit te vinden, tipt Joris. Maak gebruik van collega’s in de regio en zoek de regionale verbinding. “De Omgevingswet vraagt ons om integraal te gaan werken, daar hoort ook regionaal denken bij”, licht hij toe. “We hebben elkaar straks nodig! Het omgevingsplan houdt niet op bij de gemeentegrenzen. De meeste gemeenten werken al met hun buurgemeenten samen, maar blijft dat vooral ook doen. Blijf die verbinding zoeken om van elkaar te horen waar je mee bezig bent of tegenaan loopt.” Wat verwacht de adviseur van 1 juli. Opnieuw uitstel? “Ik denk dat we er in juli 2022 wel klaar voor zijn. Van uitstel komt in ieder geval géén afstel. De belangen zijn groot. Die Omgevingswet komt er, hoe dan ook.”

De extra tijd extra goed benutten?

  • Bereid je voor, betrek collega’s en regiopartners “Besteed de extra tijd aan het eigen maken van de materie, het inregelen van de werkprocessen en het op orde maken van de standaard documenten. Daarnaast is het belangrijk om de krachten te bundelen; de Omgevingswet vraagt zoveel meer dan uitsluitend planologisch ruimtelijke afwegingen. Denk hierbij vooral ook aan sociale veiligheid en gezondheid.”

  • Blijf oefenen “Zodra je de applicatie hebt: ga oefenen! Het opstellen van een Omgevingsplan vraagt een heel andere benaderingswijze dan een bestemmingsplan. Stel jezelf bij iedere activiteit of functie de vraag: wat betekent dit voor de gemeente? De wijzigingen van je Omgevingsplan gelden straks immers voor het hele grondgebied.”

  • Neem bestuurders mee “Neem je bestuurders mee in de te maken keuzes. Welke ambities streef je na? Hoe lang wil je de overgangsfase laten duren? Wat voor soort Omgevingsplan wil je opstellen? Wat doen we met de Bruidsschat? Stellen we wel of geen Verordening fysieke leefomgeving op? Allemaal keuzes waarmee uiteindelijk de Omgevingspuzzel gelegd moet worden. Het is belangrijk om je college, maar zeker ook de gemeenteraad mee te nemen in de gedachtegang. Binnen de gemeente Overbetuwe werken we bijvoorbeeld met een Raadswerkgroep Omgevingswet om stukken voor te bereiden. Een mogelijk knelpunt hierbij zijn de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Hoe kijkt jouw bestuurder hiernaar? Gaat de besluitvorming ‘gewoon’ door of wordt die over de verkiezingen heen getild?”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.