Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Tweede kamer debatteert over circulaire economie

Op 6 september debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, over de overgang naar een circulaire economie. Voorafgaand aan het debat vraagt de Unie van Waterschappen bij de Kamerleden aandacht voor de taskforce Herijking afvalstoffen.

Unie van Waterschappen 5 september 2018

Daarnaast wijst de Unie op het belang van circulair inkopen en aanbesteden, en vraagt zij om een financiële bijdrage voor het maken van plastic van het slib uit rioolwater.

Wat willen de waterschappen?

De waterschappen willen minder belemmerende wet- en regelgeving rond de circulaire economie. De taskforce Herijking afvalstoffen onderzoekt deze belemmeringen en brengt advies uit aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat hierover. De Unie roept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op om actief bij de taskforce betrokken te zijn, (juridische) kennis beschikbaar te stellen en de uitkomsten op te pakken.

Kennis beter delen

Het is belangrijk dat overheden meer kennis en ervaring opdoen met circulair inkopen en aanbesteden. En deze kennis delen voor volgende projecten en aan andere organisaties. Waterschappen werken hierbij graag nauw samen met de Rijksoverheid, provincies en gemeenten. De Unie vraagt daarom om structurele (financiële) ondersteuning hiervoor en aansluiting bij het traject Beter Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Plastic uit rioolwater

Tot slot vraagt de Unie een bijdrage van het Rijk voor een demo om biologisch afbreekbaar (biodegradable) plastic te maken van het slib uit rioolwater. Er is inmiddels een succesvolle pilot uitgevoerd, waarbij de markt enthousiast heeft gereageerd op het geproduceerde materiaal.

Artikel delen