Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Top 5 best gelezen in november

Wat speelde er afgelopen maand? Dit zijn de vijf best gelezen artikelen van de afgelopen maand. Zo hoeft u het belangrijkste nieuws niet te missen, of kunt u het nog eens rustig doornemen. In de top 5 deze maand onder andere meerdere artikelen over de stikstofproblematiek en een checklist voor het toetsen van (kleinschalig) ‘gebruik’ aan het bestemmingsplan.

3 december 2019

Lijstjes-overig

Lijstjes-overig

1. Stikstofproblematiek: een nieuwe update Damen, Franca

Op 1 november 2019 1) stuurde de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een Kamerbrief met een update over de stikstofproblematiek.

2. Intern salderen bij stikstofproblematiek Minkhorst, Rudi

Intern salderen is de afgelopen maanden vaak genoemd als oplossing voor de stikstofproblematiek bij bouwprojecten. Onduidelijk is echter wanneer gebruik mag worden gemaakt van intern salderen en of dan juist wel of geen Wnb-vergunning (Wet natuurbescherming) nodig is. Die onduidelijkheid is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen met de ‘Beslisboom: Toestemmingverlening stikstofdepositie bij nieuwe activiteiten’ van het Rijk 2) en de ‘Provinciale beleidsregel intern en extern salderen’. 3) Zeker nu een aantal provincies deze beleidsregels (vooralsnog) niet toepassen.

3. Roadmap Omgevingswet gebaseerd op de minimumeisen VNG

De Roadmap is voor gemeenten een steuntje in de rug bij de implementatie van de Omgevingswet. Deze nieuwe versie is iets uitgebreider dan de vorige en anders geordend. Het is een wegwijzer voor de resultaten die gemeenten per 1-1-21 gerealiseerd moeten hebben, gebaseerd op de minimum eisen.

4. Checklist voor het toetsen van (kleinschalig) ‘gebruik’ aan het bestemmingsplan Seelen, Max

Een paardenliefhebber houdt bij zijn vrijstaande woning een aantal paarden. Het gaat slechts om twee paarden. Een hobby dus. “Dit gaat prima samen met de woonbestemming. Niks aan de hand!” Aldus de paardenliefhebber. Maar zijn buurman is helemaal geen paardenliefhebber. “Wat dacht je van de geluid- en geurhinder van die paarden! Ook trekken die beesten allerlei insecten en ongedierte aan! Gemeente, doe wat!” Vraag (aan de gemeente) is dus of er überhaupt sprake is van strijdig gebruik. Deze vraag moet worden beantwoord aan de hand van de ‘ruimtelijke uitstraling’ die dat gebruik heeft. Waar moet je dan op letten?

5. Bieden de stikstofmaatregelen genoeg lucht voor bouw en natuur? 5 experts reageren Sjoer, Hester

Het kabinet gaat maatregelen nemen om de stikstofproblematiek aan te pakken. Het verlagen van de maximumsnelheid, verminderen van eiwit in veevoer en warme sanering voor de varkenshouderij moeten op korte termijn voor minder stikstofdepositie zorgen. In een tweedelig artikel reageren enkele experts op deze maatregelen. Zorgen de plannen voor genoeg ruimte om de woningbouw weer vlot te trekken? En wat betekent het plan voor beschermde natuurgebieden? In dit deel leest u de reacties van Jan Willem Erisman, Erwin Noordover en Luuk Boerema.

1) Kamerbrief Stand van zaken

2) https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2019/10/12/beslisboom-toestemmingverlening-stikstofdepositie-bij-nieuwe-activiteiten

3) https://www.bij12.nl/wp-content/uploads/2019/10/beleidsregels-salderen.pdf

Artikel delen