Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Top 5 artikelen van deze week - week 9

Wat speelde er de afgelopen week? Dit zijn de vijf best gelezen artikelen van week 9. Zo hoeft u het belangrijkste nieuws niet te missen, of kunt u het nog eens rustig doornemen. Met deze week: Kamerbrief uitwerking roadmap inwerkingtreding Omgevingswet; De verdwijning van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan onder de Omgevingswet; De omgevingsvergunning onder de Omgevingswet; Afname aantal projecten geeft bouwers even lucht; Op naar 17 maart: Leefomgeving in de verkiezingsprogramma’s - deel 2

Redactie Omgevingsweb 4 maart 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Kamerbrief uitwerking roadmap inwerkingtreding Omgevingswet

Minister Ollongren stuurt de Eerste Kamer een brief over de uitwerking van de roadmap Route2022. In de roadmap Route2022 zijn de activiteiten die nodig zijn voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet in beeld gebracht. De Tweede Kamer heeft een afschrift van deze brief gekregen.

De verdwijning van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan onder de Omgevingswet

Op basis van de huidige stand van zaken treedt de Omgevingswet per 1 januari 2022 in werking. Daarmee verandert de procedure voor het wijzigen van het juridisch bindende ruimtelijke plan. In deze blog gaan wij in op wat dit betekent voor de wijzigingsbevoegdheid die nu nog op basis van de Wet ruimtelijke ordening (‘Wro’) in een bestemmingsplan kan worden opgenomen maar na inwerkingtreding van de Omgevingswet niet meer in een omgevingsplan. Wij geven weer wat de huidige wijzigingsprocedure inhoudt, hoe onder de Omgevingswet een wijzigingsprocedure er uit komt te zien en hoe onder het overgangsrecht kan worden omgegaan met bestemmingsplannen die een wijzigingsbevoegdheid bevatten. De voordelen worden benoemd van wijziging onder de Omgevingswet en er volgt een advies voor situaties die onder het overgangsrecht vallen. Er wordt afgesloten met een conclusie.

Met deze zes kerninstrumenten past u straks de Omgevingswet toe (deel 3)

Over zo’n tien maanden is de ingangsdatum van de Omgevingswet gepland. Nu de beoogde inwerkingtreding op 1 januari 2022 steeds dichterbij komt, geven wij u de aankomende tijd middels een uitgebreide blogreeks inzicht in de werking van het nieuwe stelsel. De afgelopen tijd hebben wij al verschillende kerninstrumenten onder de Omgevingswet behandeld: de omgevingsvisie, het programma, de algemene rijksregels en het omgevingsplan. In dit blog staat de omgevingsvergunning centraal.

Afname aantal projecten geeft bouwers even lucht

De coronacrisis heeft weinig vat op bouwers, omdat bouwactiviteiten niet zijn stilgelegd. Wel komen de komende jaren minder projecten op de markt, vooral als gevolg van de stikstofcrisis. Dit kan voor bouwers gunstig uitpakken, omdat de kosten dan minder hard stijgen met betere marges tot gevolg.

Op naar 17 maart: Leefomgeving in de verkiezingsprogramma’s - deel 2

In de aanloop naar de verkiezingen neemt Omgevingsweb de verkiezingsprogramma’s onder de loep. Onze leefomgeving staat steeds meer onder druk: de problemen rondom de (woning)bouw, stikstof, behoud van natuur en een gezonde leefomgeving zijn de afgelopen jaren steeds meer prangend geworden. De focus van deze analyse ligt op volkshuisvesting en bouw, ruimtelijk beleid en gebiedsontwikkeling, en de vergroening. Deze week zijn de verkiezingsprogramma’s van ChristenUnie, GroenLinks en de PVV aan de beurt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.