Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Terugblik commissie Ruimte en Wonen mei 2018

De laatste vergadering van de commissie op Ruimte en Wonen in de oude samenstelling werd grotendeels besteed aan twee regelmatig terugkerende thema’s: de Nationale omgevingsvisie (NOVI) en het wetsvoorstel kwaliteitsborging bouw. Daarnaast is gesproken over de Nationale woonagenda.

VNG 26 juni 2018

Voor de NOVI worden nu teksten geschreven. Na de zomervakantie gaat een hoofdlijnennotitie naar de Tweede Kamer. Daarin wordt ingegaan op nationale belangen, prioriteiten en richtinggevende uitspraken en de aanwijzing van perspectiefgebieden. Eind dit jaar ligt er een ontwerp NOVI.

De commissie had een aantal procedurele en inhoudelijke vragen. Die kunnen nog niet allemaal worden beantwoord. Voor alle partijen is het een zoektocht. De Omgevingswet gaat uit van decentraal tenzij , maar sommige dingen moet je nationaal regelen. Het hele land wordt bij de totstandkoming betrokken. Op korte termijn via regionale bijeenkomsten, later ook via internetconsultatie.

Wetvoorstel kwaliteitsborging

Het voorstel voor de Wet kwaliteitsborging bouw is voorlopig gestrand in de Eerste Kamer. De minister wil de Eerste Kamer een brief sturen over het vervolgtraject. Het idee is dat BZK en VNG een akkoord sluiten over de inrichting van het wetsvoorstel, voordat doorgegaan wordt met het wetsvoorstel. De commissie wil dat in het akkoord ondubbelzinnig is vastgelegd wat de rol van de gemeente is in het nalevingstoezicht en handhaving. Daarnaast stelt de commissie voor om de wet tegelijk met de Omgevingswet in te voeren en dit als criterium vast te leggen.

Nationele woonagenda

Een dag voor de commissievergadering is de Nationale woonagenda getekend. Maar niet door de medeoverheden, waaronder de VNG. De commissie is het eens met het niet-ondertekenen, met name omdat de agenda inhoudelijk nog onvoldoende is.

Meer informatie

Artikel delen