Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Tariefregeling geo-informatie definitief van de baan

Grootverbruikers van geo-informatie hoeven niet mee te betalen aan de kosten. Het ministerie van BZK was van plan tarieven te heffen voor het gebruik van de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en basisregistratie grootschalige topografie (BGT). Na bezwaren, van onder andere de VNG, is het van de baan.

VNG 28 juli 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

BZK draagt de kosten van het dataplatform Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). Hierop staat actuele en betrouwbare geo-informatie van Nederlandse overheden die voor iedereen vrij beschikbaar is. Vanwege de explosieve stijging van het gebruik is de basisfinanciering van BZK niet meer voldoende om de kosten te dekken. Het voornemen was om afnemers met meer dan 10 miljoen hits via viewservices van PDOK mee te laten betalen.

Bezwaar VNG

De VNG was geen voorstander van deze regeling. Het is tegenstrijdig met het BZK-beleid ten aanzien van de GDI (Generieke Digitale Infrastructuur). Ook werkt het belemmerend voor diverse lopende (beleids)initiatieven die uitgaan van het halen van gegevens bij de bron. Verder vonden we de doorbelasting niet redelijk en ondoorzichtig.

Beslissing BZK

Niet alleen de VNG maakte bezwaar, ook overheden en bedrijven (zoals GeoBusiness) zagen het niet zitten. In overleg met het Kadaster besloot het ministerie af te zien van het tariferen van bedrijven voor grootverbruik van PDOK-services. Wat bij deze beslissing meewoog is dat het tekort bij PDOK op de langere termijn vermindert. Dit komt door de trend dat de kosten zich enerzijds stabiliseren, anderzijds nemen de baten toe door meer aanbieders. BZK en Kadaster gaan op zoek naar andere oplossingen voor de resterende beperkte financiële problematiek.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.