Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Studenten ontvangen prijs voor ruimtelijke plannen

"Gedeputeerde Mirjam Maasdam reikte aan tweedejaars en derdejaars studenten van de Universiteit Utrecht prijzen uit voor de beste provinciale Omgevingsvisie (tweedejaars studenten) en het beste regionale herstructureringsplan (derdejaars studenten). De winnende studenten mogen naar een voorstelling van Brave New World 2.0 van het Nederlands toneel in de Stadsschouwburg Utrecht, compleet met een rondleiding, borrel en diner."

Provincie Utrecht 8 april 2019

Ongeveer 100 studenten sociale geografie en planologie kregen een praktijkopdracht om de kennis die zij in hun studie opdoen, in praktijk te brengen. Zon praktijkopdracht heet een planningatelier. De studenten vormden in groepen fictieve planbureautjes. De tweedejaars kregen de opdracht om een provinciale Omgevingsvisie op te stellen. De derdejaars studenten gingen aan de slag met het opstellen van een herontwikkelingsplan voor een specifiek gebied in de provincie Utrecht. Het gaat om gebieden waar verschillende opgaven samenkomen en dus keuzes of slimme combinaties nodig zijn: Krommerijngebied, A12-zone, Rivierenlandschap, Stad Utrecht en verder, en Utrechtse Heuvelrug.

Onder de indruk van geleverde kwaliteit

Een jury, bestaande uit leden van zowel de Universiteit Utrecht als de provincie Utrecht, heeft de plannen beoordeeld en de winnaars gekozen. Gedeputeerde Mirjam Maasdam is lovend over de kwaliteit van het werk en de presentaties van alle studenten: We zijn als jury diep onder de indruk van de plannen en de presentaties. Het is wel duidelijk dat jullie alles erin gelegd hebben. De presentaties waren erg inspirerend. Jullie dagen de provincie Utrecht uit om buiten de kaders te denken. Eigenlijk zijn jullie allemaal winnaars, maar er kan natuurlijk maar één echte winnaar zijn.

Prijs voor beste Omgevingsvisie

De groep studenten die de prijs voor de beste provinciale Omgevingsvisie ontving, noemde hun planbureau Skyhigh Consultancy. Skyhigh consultancy benoemde diverse varianten en daar was de jury zeer gecharmeerd van. Verder vindt de jury het heel sterk dat er een heel duidelijke rol voor de provincie is neergezet. Ook de manier waarop het rapport van Skyhigh consultancy is opgedeeld in deelgebieden per regio, is zeer sterk en inspirerend. Zo heeft de groep niet alleen de identiteiten van de deelgebieden omschreven, maar ook kernpunten aangegeven, keuzes gemaakt, onzekerheden benoemd en gezegd waarop geconcentreerd moet worden. Bovendien was de jury zeer onder indruk van de deelkaarten en referentiebeelden bij de regionale uitwerkingen. Ook viel deze Omgevingsvisie op door de frisse en krachtige lay-out en de verhalende beschrijving van het toekomstbeeld.

De winnaars zijn door deze praktijkopdracht gaan inzien voor welke uitdagingen de provincie Utrecht staat: Eerst wisten we niet waar we moesten beginnen; het is zo veel en complex. We voelden ook echt die druk; dat er echt veel zaken anders moeten in de provincie Utrecht, aldus Björn Thomas die pitchte voor Skyhigh consultancy.

Prijs voor beste herontwikkelingsplan

Het beste herontwikkelingsplan was voor planbureau Spatial Innovation Studio. De uitwerking waarmee Spatial Innovation Studio kwam, was anders dan de anderen. Spatial kwam met de conclusie dat er veel ideeën zijn, maar dat het nu ook via een strak geregisseerd proces wordt opgepakt en tot besluitvorming gebracht wordt waarin partijen zich eraan houden. Iets wat de jury dapper vond. Gedeputeerde Mirjam Maasdam verwoordde het als volgt: Door deze controversiële invulling van de opdracht daagt deze groep de provincie Utrecht uit om verder na te denken dan alleen de plannen. De voorgestelde procesacties zijn volgens de jury direct toepasbaar in het lopende proces. Al met al was de gebiedsanalyse uitstekend gedaan, zowel voor het gebied als geheel als voor de deelgebieden.

De studenten van Spatial Innovation Studio hadden niet verwacht als winnaars uit de bus te komen: We hebben vorig jaar ook al gewonnen, dus nee, we rekenden er niet op dat we weer zouden winnen. Bovendien kwamen we tijdens het maken van de opdracht er pas laat achter dat we een behoorlijk afwijkende keuze hadden gemaakt door meer in te gaan op het proces in plaats van op de ruimtelijke plannen. We wisten eerst niet wat we moesten doen, maar zijn er uiteindelijk toch maar voor gegaan. Het was alles of niets: like it or hate it, licht een van de studentes toe.

Ideeën van studenten benutten in echte omgevingsplannen

Diverse collegas boden studenten begeleiding bij het schrijven van de Omgevingsvisie, zodat de studenten zoveel mogelijk informatie kregen en echte integrale afwegingen konden maken. Nu gaan de collegas die werken aan de

echte provinciale Omgevingsvisie

, bekijken hoe de resultaten en ideeën van studenten kunnen benutten. Ideeën uit de herstructureringsplannen van de studenten kunnen ook verder meegenomen worden in de echte projecten die in deze gebieden plaatsvinden.

Artikel delen