Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Stikstofdebat: Veel aandacht voor speerpunten LTO

10 december werd in de Tweede Kamer de Stikstofwet behandeld, nadat op woensdagavond minister Schouten een akkoord over het wetsvoorstel bereikte met verschillende oppositiepartijen. LTO Nederland noemde het wetsvoorstel een eerste stap uit het PAS-moeras, waarbij zeer kritisch gekeken wordt naar met name de zwaardere reductiedoelen na 2030 en het uitblijven van een onderzoek naar de gevolgen van de maatregelen voor agrarische bedrijven.

LTO 11 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In aanloop naar het debat brachten LTO, Agractie en NAJK zeven aandachtspunten in bij de Kamerleden om te betrekken bij de behandeling van het wetsvoorstel. In het debat zijn zes van de zeven aandachtspunten aan de orde gekomen en in voorstellen gegoten. Hoewel de aangescherpte doelen zwaar op de maag liggen voor de sector, kijkt LTO ook terug op lobby-inzet met resultaat.

  1. Weeg naast ecologische, ook de sociaaleconomische gevolgen van doelen en maatregelen
    Wat gaan de maatregelen ondernemers kosten? Zijn de doelen haalbaar en betaalbaar? Over het belang hiervan zijn door verschillende fracties in het debat vragen gesteld. Ook is hierover een wetswijziging vanuit het CDA en VVD ingediend.

  2. Resultaatverplichting in de wet mag geen bewegend doel zijn
    Ondanks de binnenlandse inspanningen hebben de buitenlandse stikstofemmissies directe invloed op de doelen die binnen de Nederlandse grens behaald moeten worden. Vanuit de VVD en CDA is daarom een hardheidsclausule geïntroduceerd op de resultaatsverplichting.

  3. Geef duidelijkheid over termijn en kosten bij oplossen melders en knelgevallen
    De Kamer stond er vrijwel unaniem achter zich voor deze groep in te zetten. Het door de SGP ingediende amendement zorgt voor juridische borging van legalisatie van deze ondernemers in de wet.

  4. Uniforme registratie externe saldering, stikstof per hexagoon vastleggen
    Het ‘weglekken’ van stikstofruimte bij extern salderen was door onder meer het CDA ingebracht. Minister Schouten gaf aan dat deze vrijgevallen stikstofruimte al in vrijwel alle provincies wordt geregistreerd. Het streven is dit in de loop van 2021 in een registratiesysteem te verwerken. Hierover informeert zij nog de Tweede Kamer.

  5. Een rode knop op extern salderen
    In het debat is het niet gegaan over het massaal opkopen van agrarische bedrijven. LTO houdt de ontwikkelingen hierop scherp in de gaten om zelf te alarmeren als het mis gaat.

  6. Investeren en innoveren in plaats van saneren door opkoop
    Er ligt een door SGP Kamerlid Bisschop bij de begrotingsbehandeling ingediende motie klaar om dit te regelen. Minister Schouten heeft aangegeven dat flexibiliteit in de opkoopbudgetten mogelijk is als er bewijzen zijn dat de innovatieve investeringen op het erf resultaat opleveren.

  7. Nieuwe natuur in aanwijzingsbesluiten zonder extra beperkingen
    Over de ‘bijgepluste natuur’ geeft minister Schouten aan dat hiervan geen sprake kan zijn bij regulier agrarisch gebruik. De kaarten van Aerius worden hierop gecorrigeerd. Het CDA en de VVD dienden een motie in om grondeigenaren hier actief bij te betrekken.

Deze voorstellen vanuit de Kamer zorgen voor verbetering bij de uitwerking van de wet. Komende dinsdag wordt in de Tweede Kamer over de ingebrachte moties en amendementen gestemd. Dit is de eerste stap in een lang proces voor de agrarische ondernemers in het land. Als LTO houden we nauwlettend in de gaten hoe de uitwerking van de voorstellen gaat plaatsvinden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.