Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Stand van zaken uitvoeringsregelgeving Wet natuurbescherming

De uitvoeringsregelgeving van de nieuwe Wet natuurbescherming is vastgesteld en zal op korte termijn worden gepubliceerd. Dit blijkt uit een brief van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 21 oktober 2016, (1) waarmee de Tweede Kamer nader is geïnformeerd over de stand van zaken van de Wet natuurbescherming (Wnb).

26 oktober 2016

Zoals eerder bericht staat de inwerkingtreding van de Wnb (

Stb

. 2016, 34

) en het daarop gebaseerde Besluit natuurbescherming en de Regeling natuurbescherming gepland op 1 januari 2017. Vooruitlopend op de publicatie van de uitvoeringsregelgeving, gaat de Staatssecretaris in de brief van 21 oktober 2016 in op de laatste wijzigingen en praktische zaken omtrent de uitvoeringsregelgeving. De meest in het oog springende onderdelen zullen hierna kort worden besproken.

Uitvoeringstools

Met de Wet natuurbescherming wordt ook de bevoegdheid tot het verlenen van ontheffing van de soortenbeschermingsbepalingen gedecentraliseerd naar provincies. Deze bevoegdheid, nu nog bij het Rijk, wordt op dit moment uitgevoerd door de

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

.

Om de provincies voor te bereiden op hun nieuwe taak organiseert RVO.nl stagedagen waarbij aan provincies een kijkje in de keuken van RVO.nl geboden wordt.

Gemeenten komen in beeld wanneer de aanvrager van een natuurvergunning of -ontheffing wil aanhaken bij een door de gemeente te verlenen omgevingsvergunning. Met name voor de gemeentelijke uitvoerders zijn daarvoor de volgende tools ontwikkeld:

Meer informatie over de tools zal worden gepubliceerd op

www.aandeslagmetdenatuurwet.nl

, via welke website ook binnenkort de brochure Soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen beschikbaar wordt gesteld.

Afronding Faunabeheerplannen

Provincies en faunabeheereenheden zijn de afgelopen periode druk geweest met het aanpassen van provinciale regelgeving en faunabeheerplannen vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wnb. Faunabeheerplannen zullen voortaan, anders dan nu het geval is, niet alleen betrekking hebben op populatiebeheer maar ook op schadebestrijding en jacht. Het traject van de vaststelling en goedkeuring van de nieuwe stijl op te stellen faunabeheerplannen zal kunnen plaatsvinden zodra de Wnb, de uitvoeringsregelgeving en de provinciale verordeningen in werking zijn getreden. Op 1 maart 2017 moet dit traject zijn afgerond.

Moties en toezeggingen

In het kader van de voorhang van de ontwerp-uitvoeringsregelgeving zijn de volgende drie moties aanvaard:

  • Motie Geurts en Dijkgraaf : dit verzoek heeft in overleg met de provincies geleid tot aanpassing van het overgangsrecht zodat dit beter aansluit bij de tekst van het huidige artikel 67a Natuurbeschermingswet 1998. Hierdoor kunnen vergunningaanvragen ingediend voor 1 juli 2015 (datum van inwerkingtreding van de programmatische aanpak stikstof) worden behandeld volgens het overgangsrecht onder de huidige wet.

  • Motie Geurts en Dijkgraaf : de uitvoering van dit verzoek, om invasieve uitheemse en verwilderde soorten aan te wijzen bij ministeriele regeling in plaats van door de provincies, wordt in overleg met de provincies besproken. In het Besluit natuurbescherming is in ieder geval een bepaling opgenomen waarmee de provincies worden belast met de uitvoering van uitroeiings-, beheer- en herstelmaatregelen ter uitvoering van de Europese Verordening inzake invasieve uitheemse soorten ten aanzien van bij ministeriële regeling in overeenstemming met de provincies aan te wijzen invasieve uitheemse soorten. Met de provincies worden nadere afspraken gemaakt over de in die regeling aan te wijzen soorten en de eventuele op te nemen maatregelen. Tevens wordt samen met de provincies bezien of er aanleiding bestaat bij ministeriële regeling soorten verwilderde dieren of exoten aan te wijzen die jachtaktehouders zonder meer met het geweer mogen bestrijden. Afhankelijk van de uitkomst van dit overleg zal de Regeling natuurbescherming in een later stadium worden aangevuld.

  • Motie Dijkgraaf, Geurts en Graus : aangaande dit verzoek, over continuering van de vrijstelling voor beweiden en bemesten voor alle Natura 2000-gebieden, hebben de provincies vermeld dat bij provinciale verordening in een dergelijke vrijstelling zal worden voorzien. Voor de gevallen waarin het Rijk nog bevoegd is voor vergunningverlening voorziet de Regeling natuurbescherming in continuering van de vrijstellingsregeling.

Los van de bovenstaande wijzigingen ten gevolge van de moties zijn in het Besluit natuurbescherming en de Regeling natuurbescherming nog enkele kleinere verduidelijkingen en verbeteringen doorgevoerd.

Uitzonderingen inwerkingtreding

Eén van de uitzonderingen die in de brief van 21 oktober 2016 wordt besproken is de aanhaking van de natuurtoets bij een omgevingsvergunning. Om bedrijven en burgers de mogelijkheid te blijven bieden om voor natuuraspecten een separate vergunning of ontheffing bij de provincie aan te vragen, is besloten de wettelijke bepalingen die voorzien in een verplichte aanhaking van de natuurtoets bij de omgevingsvergunning niet in werking te laten treden (zie ook

TK 2015/16, 33 348, nr. 177

). Dit is in lijn met de huidige Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora en Faunawet en sluit ook aan bij het regime zoals dat straks in de Omgevingswet zal gelden. Zo wordt voorzien in continuïteit tussen de elkaar opvolgende regimes en wordt tegemoet gekomen aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten die een aanzienlijke toename van de lasten voor gemeenten vreesde ingeval een verplichting tot aanhaking zou komen te gelden.

Ook is afgezien van inwerkingtreding van artikel 11.1 van de Wet natuurbescherming, zodat de specifieke regeling inzake nadeelcompensatie van de Wet natuurbescherming niet tussentijds wordt vervangen door de generieke regeling van de Algemene wet bestuursrecht. Vastgesteld is dat de specifieke regeling beter aansluit bij de regeling die naar verwachting zal worden opgenomen in de Omgevingswet, via het aangekondigde voorstel voor een Invoeringswet Omgevingswet. Gezien de beoogde toekomstige overgang van de Wet natuurbescherming naar de Omgevingswet wordt de continuïteit zo beter geborgd.

Het Besluit natuurbescherming en de Regeling natuurbescherming, waarin voornoemde wijzigingen zijn opgenomen, worden één dezer dagen gepubliceerd.

Dit is een blog (2) in de serie De nieuwe Wet natuurbescherming. Een overzicht van alle blogs in deze serie kunt u

hier

vinden.

(1)

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-786305.html

(2) Dit artikel is geschreven door Jan Reinier van Angeren en Rut Wingens

Artikel delen