Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

In gesprek met een beweger: Heidi Dekker start als advocaat bij Wijn en Stael

"Heidi Dekker is op 1 oktober begonnen bij Wijn & Stael Advocaten. Heidi is gespecialiseerd in het omgevingsrecht en het algemeen bestuursrecht. We stelden haar enkele vragen voor de rubriek In gesprek met een beweger. Zij vertelt onder andere over de uitdagingen binnen de functie en wat zij het liefst zou veranderen in het omgevingsdomein. ""Het zou echt fantastisch zijn als met één druk op de knop omgevingsvergunningen raadpleegbaar zouden zijn."""

10 oktober 2019

Nieuws & Achtergrond

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

"Omdat Wijn & Stael erom bekend staat kwalitatief hoogwaardig werk te leveren, aandacht heeft voor talentontwikkeling én, misschien wel het belangrijkste, een Vastgoedteam heeft met ontzettend slimme, gemotiveerde en inspirerende vrouwen waarbij ik mij meteen thuis voelde. Door de kleinschaligheid van het team is er een andere dynamiek met cliënten en is er sprake van persoonlijke dienstverlening. Ik heb heel veel zin om samen met dit team de omgevingsrecht en bestuursrecht sectie van Wijn & Stael verder te ontwikkelen."

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

"Voorlopig is dat zorgen dat de cliënten van Wijn & Stael weten dat ik het kantoor ben komen versterken en hen leren kennen om erachter te komen wat hen bezighoudt. Ik zal dus veel kopjes koffie gaan drinken de komende tijd. Mijn voornaamste uitdaging is daarnaast natuurlijk om samen met kantoorgenoten te zorgen dat onze cliënten goed voorbereid zijn op de inwerkingtreding van de Omgevingswet, dat ze weten welke kansen het nieuwe raamwerk biedt en waar ze goed op moeten letten. De kennis die ik al heb opgedaan en mijn verkregen inzichten hierover deel ik graag."

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

"Die interesse is al vroeg in mijn studententijd aangewakkerd. Ik volgde in mijn tweede jaar het vak Handhavingsrecht, wat ik ontzettend interessant vond. De veelheid aan belangen, de alledaagsheid van de voorliggende vragen en de ongelijke verhouding tussen burger en overheid intrigeerde mij. Via de docent van dat vak kreeg ik de kans om student-assistent te worden bij de vakgroep Omgevingsrecht van de Universiteit Utrecht. Hierdoor is het balletje vanzelf verder gerold: ik werd aangestoken door het enthousiasme van de medewerkers daar, volgde de master Staats- en bestuursrecht en kon daarna aan de slag bij de Raad van State: voor een beginnend jurist wel het walhalla van bestuursrechtexperts. Een uitstapje naar het financieel toezichtrecht deed mij realiseren dat mijn hart wel echt bij het omgevingsrecht ligt. Doordat ik nu als advocaat dagelijks bezig ben met complexe, actuele vragen van cliënten op het terrein van de fysieke leefomgeving sta ik nog dichter bij de praktijk en word ik op een heel andere manier uitgedaagd om met concrete oplossingen te komen."

Wie inspireert u en waarom?

"In het algemeen: mensen die uit hun comfortzone durven te stappen om hun dromen na te jagen. Een goed voorbeeld daarvan uit mijn directe omgeving is mijn jongste zusje die voor de liefde naar het Verenigd Koninkrijk emigreerde, daar een tweede rechtenstudie deed en inmiddels een topfunctie bekleedt bij een gerenommeerde bank in Londen. Voor mijn andere zusje geldt hetzelfde: zij stapte met een Pabo-diploma op zak uit de onderwijswereld om consultant te worden. Alles is dus mogelijk als je je dromen en ambities durft uit te spreken."

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

"Ik ben net terugverhuisd naar de stad waar ik ben opgegroeid dus op dit moment is het zonder twijfel Oudewater. Ik vind het heerlijk om weer in het Groene Hart te wonen en geniet van mijn nieuwe achtertuin en de rust en de ruimte om mij heen. Ik word heel blij van hardlopen langs de Lange Linschoten."

Wat zou u het liefst willen veranderen binnen het omgevingsdomein?

"Het zou echt fantastisch zijn als met één druk op de knop omgevingsvergunningen raadpleegbaar zouden zijn. Ik sta nog altijd versteld van de tijd die ik kwijt ben aan het bellen en mailen met gemeenten en omgevingsdiensten om deze documenten boven water te krijgen. We leven in het digitale tijdperk, maar op dit gebied lopen we hopeloos achter."

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

"Roma, een prachtige Mexicaans-Amerikaanse zwart-witfilm uit 2018, geschreven, gefilmd en geregisseerd door Alfonso Cuarón en te zien op Netflix. In de film volg je het wel en wee van Cleo, een huishoudelijke hulp en kinderoppas die een onmisbare rol speelt in een middenklassegezin in Mexico City in de jaren 70. Een andere Netflix-tip is Unbelievable, een miniserie gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een serieverkrachter die het voor elkaar kreeg jarenlang uit de handen van de politie te blijven en een slachtoffer dat niet werd geloofd. Een ongelofelijke gang van zaken en heel sterk acteerwerk maken dat je de serie in 1 ruk wilt uitkijken."

Wat is uw persoonlijke motto?

"Je bent nooit te oud om te leren! Dit motto heeft mij er onder andere toe gebracht om, na tien jaar gewerkt te hebben voor de overheid, de sprong in het diepe te wagen en alsnog de Beroepsopleiding voor de Advocatuur te gaan volgen. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad en denk alweer na over de volgende uitdaging binnen de advocatuur waar ik me nu op kan gaan storten."

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het omgevingsdomein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Artikel delen