Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Slimme gebiedstransformatie Brabant

De provincie Noord-Brabant staat aan de vooravond van grootschalige transformaties, zowel binnenstedelijk als in het buitengebied. Adviseurs Duurzame Gebiedsontwikkeling Lisa Olsthoorn en Joey Engelen zijn aan de slag gegaan en vertellen in deze blog over hun ervaringen en plannen.

19 april 2022

Het Brabantse platteland is volop in beweging. In het Brabantse buitengebied staat op dit moment al veel agrarisch vastgoed leeg en de verwachting is dat dit de komende jaren verder zal toenemen. Adviseur Lisa Olsthoorn werkt samen met de Wageningen Environmental Research en o.a. Kadaster aan een update van de agrarische leegstandsmonitor en prognose van agrarische leegstand tot 2035. Met deze monitor brengt de provincie Noord-Brabant in beeld hoeveel vierkante meter nu en in de toekomst leeg komt te staan (zie ook www.brabant.nl/leegstand).

Leegstand in het buitengebied

De omvang waarin agrarische bebouwing in de toekomst vrijkomt, is naast een individuele uitdaging van de vastgoedeigenaar, ook een maatschappelijk probleem. Het kan leiden tot verloedering van het landschap, bodemvervuiling (asbest die in de bodem kan komen), armoede en ondermijning, zoals drugscriminaliteit). Vrijkomende agrarische bedrijfslocaties (VAB’s) vragen om een gebiedsgerichte aanpak met maatwerk per gebied.

Lisa: ‘Niet al het agrarische vastgoed dat vrijkomt betekent leegstand. Zo ontwikkelen we nieuwe tooling die gemeenten ondersteunen om basis van data sturing te geven aan welke alternatieve functies goed passen bij een VAB én bijdragen aan het ontwikkelperspectief van het gebied. We werken samen met gemeenten aan pilots voor de gebiedsgerichte aanpak van VAB’s, waaronder de ontwikkeling van een financiële rekentool voor de gebiedsgerichte aanpak van VAB’s.’

Binnenstedelijke transformatie

Ook in de steden in Noord-Brabant is transformatie nodig. Adviseur Joey Engelen: ‘De grootschalige stedelijke verdichting heeft in meerdere Brabantse steden al plaatsgevonden of is volop in ontwikkeling. In Brabant doen ze dat slim door vooral te bouwen in ggebieden rondom OV-knooppunten.’

Knoop XL in Eindhoven en ’t Zoet in Breda zijn zulke gebieden. ’t Zoet is het terrein van voormalig suikerfabriek CSM, gelegen naast het centrum de Brabantse stad en vlakbij Hogesnelheidslijn station. De ruim 26 hectare ontpopt zich de komende jaren tot een bijzondere woon-werklocatie.

Namens de Provincie Noord-Brabant werkt Joey hier aan het stimuleren van integraliteit van vraagstukken; van klimaatadaptatie tot mobiliteit en van natuur-inclusiviteit tot sociaal-maatschappelijk. Hij legt de lat hoog, zodat ’t Zoet een voorbeeld wordt voor Nederland als het gaat om toekomstbestendige gebiedsontwikkeling.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.