Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Reint Bolhuis rondt met scriptie “De macht van gemeentelijke erfpacht” studie aan Amsterdam School of Real Estate

Reint Bolhuis 16 december 2020

Artikelen

Artikelen

Reint Bolhuis mag zich na ruim twee jaar studeren aan de Amsterdam School of Real Estate (op een uitgestelde studiereis na) Master of Real Estate (MRE) noemen. MRE is de topopleiding voor strategische vastgoedbeslissers. Reints scriptie ging over de macht van gemeentelijke erfpacht.  

Gemeentelijke erfpacht is erfpacht waarbij een gemeente (als eigenaar van de grond) de erfverpachter is. Historisch gezien zijn vooral gemeenten belangrijke erfverpachters. De manier waarop gemeenten gronden in erfpacht uitgeven is aan het veranderen. Terwijl in het verleden meerdere gemeenten standaard gronden in erfpacht uitgaven, is het op dit moment alleen nog de gemeente Amsterdam die dit doet. Eeuwigdurende erfpacht blijkt erg in opkomst, de mogelijkheid om erfpacht te converteren naar eigendom zelfs nog meer. Gemeenten die in het verleden eeuwigdurende erfpacht hebben ingevoerd lijken daarna in steeds mindere mate gronden in erfpacht uit te geven.

Op basis van onderzoek van data van het kadaster blijkt dat bijna drie procent (2,97%) van de gronden (kadastrale percelen) in Nederland door een gemeente in erfpacht is uitgegeven. Dit zijn voornamelijk gemeenten in de dichtbevolkte gebieden (randstad).

Het aantal publiekrechtelijke middelen van gemeenten om grip te houden op de grond is aanzienlijk toegenomen. Hoewel gemeentelijke erfpacht onder de druk lijkt te staan, heeft gemeentelijke erfpacht toekomst.  Daar waar het nuttig, nodig en passend is lijken gemeenten erfpacht als instrument van haar grondbeleid te kunnen blijven gebruiken.

We feliciteren Reint met deze mooie mijlpaal. Wil je zijn scriptie lezen, dan kan dat hier

Door Reint Bolhuis

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.