Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Regionale aanpak vormt basis voor een Klimaatakkoord

Alleen met integrale strategieën lukt het de kwaliteit van het landschap te behouden en de economie te verduurzamen. Gemeenten, provincies en waterschappen zetten daarom bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord in op een regionale aanpak.

VNG 28 februari 2018

Om de energie- en klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen moet samengewerkt worden tussen overheden en met burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Samenwerken

De decentrale overheden vinden het belangrijk om proeftuinen en pilots te ontwikkelen om expertise en ervaringen op te halen en te delen. De energietransitie is niet alleen een technisch, maar vooral ook een maatschappelijk vraagstuk. Hoe vinden we een oplossing waarbij de lusten en lasten eerlijk worden verdeeld? Het vraagt van alle betrokkenen de bereidheid om los komen van sectoraal denken en eigen belangen. Gemeenten, provincies en waterschappen dragen bij aan de samenwerking op het gebied van kennis en innovatie tussen overheden, bedrijfsleven, maatschappij en clusters in de regio.

Onderhandelingen

Minister Wiebes heeft op 23 februari in een brief aan de Tweede Kamer het proces geschetst om te komen tot een Klimaatakkoord. Hij pleit in de brief voor een stevige regionale verankering. Dit komt overeen met het pleidooi van IPO, UvW en VNG in de Investeringsagenda om te komen tot een nationale programmatische aanpak dat over grenzen heen gaat.

De onderhandelingen vinden plaats aan vijf inhoudelijke sectortafels (industrie, transport, landbouw en landgebruik, elektriciteit en governance). Afgevaardigden van de decentrale overheden nemen plaats aan álle vijf sectortafels om samen met het Rijk en de maatschappelijk partners te werken aan een uitvoeringsagenda. Uiteindelijk moet elke tafel een zelfstandig inhoudelijk akkoord opleveren. De komende maanden organiseren de koepels provinciale bijeenkomsten waarin het aanstaande Klimaatakkoord en de Regionale Energie- en Klimaatstrategieën worden besproken met bestuurders en ambtenaren.

Bijeenkomsten voor nieuwe bestuurders

Met de gemeenteraadsverkiezingen op komst is het van belang om zowel de huidige bestuurders als de (mogelijk) nieuwe bestuurders te betrekken in dit traject. Hiervoor organiseert de VNG begin mei een bijeenkomst voor nieuwe bestuurders (college- en raadsleden) om hun te informeren over de consequenties van de aankomende energietransitie en de inzet van de onderhandelingen rondom het Klimaatakkoord te bespreken. Daarnaast is speciaal voor nieuwe college- en raadsleden informatie beschikbaar op de VNG website.

Artikel delen