Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Regelchecker omgevingsplan

Het is gewenst het omgevingsplan vorm te geven vanuit de bedoeling van de gemeente met de Omgevingswet. En natuurlijk vanuit het beleid en de ambities van de gemeente. Het omgevingsplan moet aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken. Het opstellen van een dergelijk omgevingsplan is echter niet eenvoudig. Veelal zijn we gewend om de regels te maken vanuit onze eigen systeemwereld. Het opstellen van regels van het omgevingsplan vraagt echter om een andere manier van denken en om een andere houding.

13 april 2018

In het onderstaande schema heb ik enkele voor mij belangrijkste aspecten voor het opstellen de regels van een omgevingsplan op een rijtje gezet.

Het schema kan worden gezien als een soort regelchecker. Het schema is niet bedoeld als vinklijstje, maar als een hulpmiddel om de gedachten te ordenen en om te helpen los te komen van de systeemwereld. In de hoop en de verwachting dat er dan planregels ontstaan die recht doen aan de Omgevingswet, de ambities en het beleid van de gemeente en aan de ontwikkelingen in de maatschappij.

Naast de makers van de regels van het omgevingsplan, hebben ook bestuurders baat bij het schema. Aan de hand van het gedachtegoed kunnen zij nagaan of de planregels voldoen aan hetgeen de gemeente met het omgevingsplan beoogt.

Artikel delen