Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rechtszaak tegen gemeente Haarlem om digitaal bezoekersparkeren

Haarlemmer Ton van der Voort sleept gemeente Haarlem voor de rechter. Aanleiding is de invoering van digitaal bezoekersparkeren en de afschaffing van de papieren bezoekersschijf. Stichting Privacy First steunt de Haarlemmer in zijn strijd tegen de gemeente en roept bewoners van de gemeente op massaal bezwaar in te dienen.

Privacy-web.nl 8 augustus 2018

Haarlemmers met een parkeervergunning kunnen een tijdelijke parkeervergunning voor bezoekers aanvragen. Per 1 september wordt hiervoor in het teken van digitalisering een nieuw systeem geïntroduceerd; bezoekers kunnen zich vanaf dan digitaal of telefonisch aanmelden wanneer zij de stad per auto een bezoek brengen. Het huidige systeem, dat met papieren bezoekersschijven werkt, zal een maand later komen te vervallen.

Daar waar de papieren bezoekersschijf simpelweg in de auto kon worden achtergelaten, moet vanaf september digitaal of telefonisch het kenteken worden doorgegeven. Volgens Vincent Böhre, directeur van Privacy First, is dit een ernstige schending van de privacy: Het gaat de overheid helemaal niets aan wie er op bezoek komt. Het is een gotspe dat Haarlem dit invoert, maar je ziet het in steeds meer gemeenten. Dit is zeker een rechtszaak waard. Wij kunnen wellicht een pro-deo-advocaat regelen.

Gemeente Haarlem zegt met de invoering van digitaal bezoekersparkeren geen regels te overtreden: De zorgvuldige verwerking van de gegevens die hiervoor noodzakelijk zijn is beoordeeld door middel van een

Privacy Impact Analyse

. Als daaruit blijkt dat een verwerking een hoog risico oplevert, ontstaat de verplichting dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden, maar het blijkt hier om een laag privacyrisico te gaan. Er moesten alleen nog kleine technische maatregelen worden doorgevoerd, aldus een woordvoerder van gemeente Haarlem. Desondanks heeft de gemeente de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacytoezichthouder, gevraagd de casus te bekijken.

Stichting Privacy First is momenteel verwikkeld in een soortgelijke rechtszaak in Amsterdam. Met succes is daar het digitaal bezoekersparkeren bestreden en momenteel loopt een hoger beroep. Omdat digitaal bezoekersparkeren al in verschillende gemeenten in Nederland is ingevoerd, kan de uiteindelijke uitspraak grote gevolgen hebben.

Artikel delen