Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Provincie Noord-Brabant rijkt 2e Gouden Cirkel uit

Circulair ontwerpen, samenwerken en realiseren van zestien sociale huurwoningen in Mierlo. Door de vooruitstrevende aanpak en resultaat van de conceptwoningen ‘Optimus’, besloot de jury dat NBArchitecten de 2e Gouden Cirkel verdient. Zij mogen zich ‘de meest innovatieve circulaire onderneming in de provincie Noord-Brabant van dit moment’ noemen.

Provincie Noord-Brabant 21 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Aanmoedigingsprijs

De Gouden Cirkel is een aanmoedigingsprijs die ieder kwartaal door de provincie wordt uitgereikt. Het steekt een hart onder de riem van circulair ondernemers die een inspiratie zijn voor anderen. Een initiatief om Brabant verder te helpen met de doelstelling om in 2030, 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.

‘Deze prijs gaat uit naar een organisatie die vooral is gericht op het doen. Het realiseren. Dit is wat Brabant nodig heeft: voorbij de doelstellingen en in de uitvoerstand.’ Dat zei Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Energie, Circulaire Economie en Milieu) in haar speech tijdens de bijeenkomst 'Circulair en Biobased bouwen' op de Dutch Design Week.

Tijdens het in ontvangst nemen van de Gouden Cirkel gaf Harold van NBArchitecten zijn vergezicht. “In tijden van crisis staan mensen in de rij. Tijdens corona was het voor toiletpapier, nu zien we het weer met energieprijzen. Het is onze taak dat we klaar zijn als mensen in de rij staan voor circulaire- en biobased oplossingen.”

Conceptwoningen 'Optimus'

Conceptwoningen 'Optimus' is een samenwerkingsproject met vier woningcorporaties: Bazalt Wonen, Woningstichting Compaen, Kleurrijk Wonen en ‘Thuis'. In de Timmerfabriek van Frank van Roij zijn de woningen gebouwd. Optimus volgt de circulaire principes. In plaats van slopen en afvoeren, is de woning toekomstbestendig omdat ze kan worden hergebruikt. Hout en hennep vervangt beton, baksteen, staal en glaswol. Vernuftig, aangezien in deze biobased materialen juist CO2 is opgeslagen, in tegenstelling tot traditionele bouwmaterialen waarbij veel CO2 bij productie vrijkomt. Naast een gunstige CO2 foodprint heeft de woning ook een gezond leefklimaat en kunnen deze snel worden gebouwd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.