Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Prinsjesdag 2021: ruim 2,3 miljard euro voor meer betaalbare nieuwbouw en energiezuinige woningen

Het kabinet maakt de komende jaren ruim 2,3 miljard euro vrij om de woningbouw en de verduurzaming van gebouwen verder te versnellen. Ook gaat er extra geld naar gemeenten en provincies om bijvoorbeeld publieke voorzieningen in stand te houden. Een ding is duidelijk: de thema’s woningnood en duurzaam bouwen krijgen de nodige aandacht, zowel in de miljoenennota als in de troonrede.

Redactie Omgevingsweb 21 september 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Koning Willem-Alexander benadrukt de complexiteit van het thema woningnood: ‘De overspannen woningmarkt is een belangrijk voorbeeld van een binnenlands thema dat niet in één periode oplosbaar is. Hoe wordt een betaalbare woning weer bereikbaar voor iedereen en vooral voor starters? De regering heeft daaraan de afgelopen jaren gewerkt via afspraken met gemeenten en provincies en met extra geld voor nieuwbouw. De uitvoering van dat beleid loopt door in het parlementaire jaar dat voor ons ligt. Door eerdere financiële impulsen worden meer dan honderdduizend nieuwe woningen gebouwd. De regering stelt nog eens 1 miljard euro extra beschikbaar om te zorgen dat er doorgebouwd kan worden.’

Woningbouw

Voor de bouw van extra woningen maakt het kabinet de komende 10 jaar jaarlijks € 100 miljoen euro vrij. Veel mensen vinden lastig een betaalbare woonruimte. Daarom zijn er tot 2030 zo’n 900.000 woningen nodig. Met de € 1 miljard wil het kabinet de snelle bouw van woningen stimuleren.

Ook zijn er het afgelopen jaar maatregelen genomen om de betaalbaarheid te bevorderen en starters in een betere positie te brengen ten opzichte van beleggers. Zo is de huurstijging in vrije sector gemaximeerd, de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft en voor beleggers juist verviervoudigd. Per 1 januari 2022 kunnen gemeenten voor starters en doorstromers gebruik maken van de opkoopbescherming. In gewilde gebieden kunnen huizen dan niet zomaar opgekocht worden voor de verhuur. Zo blijven er meer koopwoningen bereikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen.

Veilig en betaalbaar wonen voor de inwoners van het Groningse aardbevingsgebied blijft een zaak van nationale aandacht. In 2022 trekt het kabinet 525 miljoen euro uit voor bestuurlijke afspraken. In totaal is hiervoor op 6 november 2020 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld. Met de typologieaanpak is een belangrijke stap gezet om de versterkingsoperatie te versnellen. Beoordelingen kunnen veel sneller plaatsvinden omdat dezelfde soort woningen hetzelfde worden beoordeeld en niet één voor één afzonderlijk. Eind 2023 moeten alle opnamen zijn afgerond.

Daarnaast komt er een subsidieregeling voor woonruimte voor speciale doelgroepen. Er is al een subsidieregeling om woningen te bouwen voor kwetsbare mensen, zoals dak- en thuisloze mensen, statushouders en studenten. Deze regeling wordt verlengd tot 2025. Er is ieder jaar € 10 miljoen beschikbaar.

"Arbeidsmigranten zijn essentieel voor de economie in deze regio. Zij verdienen een menswaardige huisvesting. Daarom bouwden wij supersnel modulaire flex-appartementen met de subsidie voor kwetsbare doelgroepen.” - wethouder in Terneuzen

Subsidie voor verhuurders in de gereguleerde sector

Voor sociale huurwoningen zijn in 2021 de huurverhogingen bevroren. Grote verhuurders, zoals woningbouwcorporaties, krijgen een tegemoetkoming compensatie zodat zij hun nog steeds kunnen investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming. Voor andere verhuurders komt er een regeling voor onderhoud en verduurzaming van woningen.

Via een subsidieregeling kunnen verhuurders ondersteuning aanvragen om hun woningen zo duurzaam mogelijk te verbouwen. De regeling geldt voor 4 jaar, tot 2025. Er is in totaal € 160 miljoen beschikbaar. Het kabinet wil deze subsidie uiterlijk 1 januari 2022 laten ingaan.

Verduurzaming van woningen en gebouwen

Het klimaat verandert. In het Klimaatakkoord staat dat energie schoner wordt opgewekt en dat woningen en gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn zodat de uitstoot van het broeikasgas CO2 zoveel mogelijk vermindert. Voor een snelle verduurzaming van woningen en gebouwen trekt het kabinet ruim 1,3 miljard euro uit. Het kabinet wil dat gebouweigenaren verduurzaming kunnen betalen. Bijvoorbeeld mensen met een koophuis, verhuurders en de eigenaren van openbare gebouwen, zoals scholen. Veel mensen plaatsen zelf of samen met hun buren bijvoorbeeld al warmtepompen of zonnepanelen. Maar vaak is de drempel nog te hoog, omdat verduurzaming veel geld kost. Het kabinet wil aan deze groep eigenaars van 2022 tot en met 2024 deze subsidies beschikbaar stellen:

  • € 288 miljoen voor hybride warmtepompen in woningen.

  • € 514 miljoen voor de isolatie van huur- en koopwoningen.

  • € 525 miljoen om ook publieke gebouwen duurzamer te maken. Bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en politiebureaus.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.