Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Presentatie over buitenlandse corona-aanpakken

Wat speelt er in het buitenland en wat kunnen we daarvan leren voor onze eigen lokale aanpak van corona? Wethouder Cathelijne Bouwkamp presenteerde buitenlandse corona-aanpakken aan de bestuurlijke klankbordgroep van de VNG. ‘Ook in deze moeilijke tijden is het belangrijk om een blik naar buiten te houden.'

VNG 19 oktober 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Actuele uitdagingen in het buitenland 

Bouwkamp (wethouder in Arnhem) lichtte een aantal buitenlandse trends en actuele uitdagingen uit tijdens de presentatie, waaronder: 

  • Het betrekken van jongeren bij corona-aanpakken en -oplossingen. Dit is ook in andere landen een grote uitdaging; het lukt niet goed om met echte jongerenvertegenwoordigers aan tafel te gaan; hoe bereik je de gemiddelde jongere tegenwoordig? In Spanje gaan ze nu voor de aanpak met influencers, die je ook in Nederland ziet.

  • Handhaving. Ook in andere landen lijkt het niet haalbaar dat boa’s en politie iedereen die zich niet aan de maatregelen/richtlijnen houdt, controleren of confronteren – er is coronamoeheid en niet iedereen is nog bereid zich aan de regels te houden. In het Verenigd Koninkrijk is er 60 miljard pond extra uitgetrokken voor handhaving – dat actieplan gaat nu ongeveer in. De extra financiering wordt ingezet voor: 

    • Meer patrouilles in stadscentra, waardoor meer mensen zich zullen houden aan de nieuwe beperkingen (vooral in risicogebieden)

    • Meer ondersteuning van politie aan lokale autoriteiten en NHS Test&Trace (de Britse GGD’s) om de vereiste zelfisolatie te kunnen afdwingen
      o    Meer nalevings- en handhavingscontroles bij bedrijven door gemeenten
       

  • Wel of niet werken met alertniveaus en maatregelen die daarbij horen: in Ierland, Nieuw-Zeeland, Quebec en België zijn alertniveaus in kaart gebracht, waaraan vervolgens vaste maatregelen worden gekoppeld. Dit geeft duidelijkheid aan inwoners, en ook perspectief: ‘als we samen van level 2 naar 1 gaan, dan mag er weer meer’. De case van Nieuw-Zeeland laat wel al zien dat dit alertsysteem ook daar vooral een politiek instrument is; maar misschien heiligt het doel de middelen?

  • Er komt wereldwijd meer aandacht voor de secundaire effecten van de coronacrisis, zoals bijvoorbeeld stress, eenzaamheid en andere problemen achter de voordeur. Een voorbeeld van een gemeente die heel actief in de psychosociale hulp is gestapt, is de gemeente Beşiktas, onderdeel van de metropool Istanbul. Een greep uit de activiteiten van Beşiktas op dit gebied zijn een live videoplatform voor GGD-psychologen en diëtisten en een anti-stress-campagne vanuit de GGD, yogascholen, muziekscholen, theaters en sportverenigingen.

Oog voor de beperkingen van vergelijkbaarheid

Bouwkamp benadrukte tijdens het benoemen van gelijkenissen tussen Nederland en andere landen dat het belangrijk om ook de beperkingen van vergelijkbaarheid te benoemen – de staatsinrichting, verhoudingen tussen bestuurslagen, cultuur, financiële en demografische situatie zijn vaak erg verschillend in een ander land. ‘De kunst is om te kijken naar elementen van buitenlandse aanpakken die we wel zouden kunnen overnemen of toepassen, in onze eigen context’, aldus Bouwkamp.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.