Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

PAS-uitvoering kan door na uitspraak Europese Hof

Op 7 november heeft het Hof van Justitie uitspraak gedaan over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In de uitspraak beantwoordt het Hof vragen die de Raad van State in enkele lopende beroepsprocedures had gesteld over de toelaatbaarheid van systemen als het PAS en de eisen van de Europese Habitatrichtlijn.

VNG 26 november 2018

Op 20 november heeft minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in reactie op de uitspraak een brief naar de kamer gestuurd over de voortgang.

Gevolgen uitspraak

De minister schrijft dat de bevoegde gezagen voor vergunningverlening op grond van het PAS voorafgaand aan de uitspraak van het Hof hadden afgesproken om de vergunningverlening aan te houden, tot de eventuele gevolgen van de uitspraak zorgvuldig in beeld waren gebracht.

Op 15 november hebben de betrokken overheden gedeputeerde staten van provincies en de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Infrastructuur en Waterstaat met elkaar vastgesteld dat de toestemmingsverlening kan worden voortgezet, binnen de kaders zoals die eerder door de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn vastgesteld. Hier verzet de uitspraak zich namelijk niet tegen.

Voortzetting PAS

Ook wordt aangegeven dat dit, kort gezegd, betekent dat vergunningverlening vooralsnog geen beroep kan doen op 40% van de vrije ontwikkelingsruimte (segment 2) voor stikstofdepositie. Deze 40% dient als buffer, zodat onomkeerbare gevolgen voor de natuur worden voorkomen totdat de Afdeling (RvS) zich heeft uitgesproken over de vraag of de onderbouwing van het PAS voldoet.

Op dat punt heeft de Afdeling eerder aanvullende informatie gevraagd aan de betrokken overheden. De inmiddels aan de Afdeling verstrekte informatie en de nog verder te leveren informatie over deze onderbouwing, worden bij de einduitspraak door de Afdeling beoordeeld. De uitspraak van het Europees Hof bevestigt het belang van de uitvoering van bron- en herstelmaatregelen die onderdeel van het PAS zijn. De PAS-partners gaan hier dan ook mee door.

Meer informatie

Artikel delen

KENNISPARTNER

Ruud Broekman