Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

‘Pak stikstofrechten van Schiphol af’

Zes Noord-Veluwse gemeenten eisen dat het rijk de stikstofrechten van Schiphol afpakt, die de luchthaven verkreeg door Veluwse boeren uit te kopen.

VNG 12 december 2022

Nieuws

Schiphol wil de stikstofrechten van de agrariërs gebruiken om Lelystad Airport te legaliseren. De gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst eisen die stikstofrechten nu terug.

De zes gemeenten zijn verbolgen over de gang van zaken. Zonder die rechten kunnen zij geen huizen bouwen, bedrijven vestigen of boeren helpen. ‘Die rechten horen hier, niet in Lelystad’, zei burgemeester Jan Willem Wiggers van Heerde namens de zes tegen Omroep Gelderland. Hij kon zijn oren niet geloven toen hij hoorde over de opkoop van boeren door Schiphol. ‘Dit moeten we met elkaar niet willen. Stikstof is van de maatschappij, daar moeten marktpartijen niet ineens mee aan de haal gaan.’

Wiggers wijst op de taken waar gemeenten voor staan. Die moeten veel extra woningen bouwen om de woningcrisis op te lossen, maar kunnen dat niet omdat ze geen stikstofrechten hebben. ‘Als gemeenten hebben we geen geld om boeren uit te kopen, dus zijn we afhankelijk van het rijk. Dat Schiphol nu stikstofrechten van de Veluwe voor de neus van het rijk wegkaapt, is moreel niet correct. Schiphol is een staatsbedrijf, dus we verwachten van de ministers dat zij de opgekochte stikstofrechten niet inzetten voor vakantievluchten, maar voor woningen.’

De Tweede Kamer heeft al uitgesproken dat deze gang van zaken niet wenselijk is. Het kabinet moet volgens Wiggers de wetgeving zo snel mogelijk aanpassen, en dan ook met terugwerkende kracht die stikstofrechten weer teruggeven aan de plek waar ze vandaan komen: de Veluwe.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.