Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Ontwikkelaars: ‘In 2024 ontslaggolf’

Ontwikkelaarsvereniging NEPROM is teleurgesteld in de nieuwe Rijksbegroting, waarin grote investeringen in woningbouw uitblijven. Voorzitter Desirée Uitzetter: “In 2024 gaan op grote schaal ontslagen vallen.”

25 september 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Ontwikkelaarsvereniging NEPROM hekelt de beleidsarme begroting en “de gelatenheid in de politiek”.

Volgens de ontwikkelaars stevent de woningmarkt op een ramp af, met omvangrijke ontslagen in de bouw en een verder oplopend woningtekort, “met alle nadelige gevolgen van dien voor de woningzoekenden”.

Voorzitter Desirée Uitzetter verwacht in 2024 een forse daling in de woningbouwproductie. De prognose van de ontwikkelaars is dat in dat jaar met de bouw van 50.000 woningen wordt gestart. Minister voor VRO Hugo de Jonge zet in op het dubbele daarvan.

“Al meer dan een jaar signaleren we dat de verkoop van woningen aan beleggers en particulieren instort. Vorig jaar werd dat al zichtbaar in het aantal bouwaanvragen. Nu leidt dat tot ontslagen bij architecten en vacaturestops bij opdrachtgevers”, zegt Uitzetter.

“Volgend jaar zal dat zichtbaar worden in de orderportefeuille van aannemers. Daarin vallen grote gaten en het kan haast niet anders dan dat in 2024 op grote schaal ontslagen gaan vallen. Daar zijn woningzoekenden de dupe van.”

Volgens de ontwikkelaars helpt het enigszins dat het kabinet in de miljoenennota 300 miljoen euro beschikbaar stelt voor de startbouwimpuls. Dat is 50 miljoen meer dan aanvankelijk verwacht. Maar het extra geld is “geen oplossing voor de problemen”, aldus Uitzetter.

De NEPROM vindt dat het Rijk de vraag naar woningen moet ondersteunen, om uitval te voorkomen. Dat kan volgens de ontwikkelaars met bijvoorbeeld een doorbouwgarantie en een “effectief” nationaal koopstartfonds. De Jonge presenteerde vorige week de contouren van zo’n fonds op kleine schaal.

Verder zijn de ontwikkelaars kritisch op de huurprijsregulering die de minister voor ogen heeft. Hij wil het woningwaarderingsstelsel doortrekken en zo middenhuren aan banden leggen. Tot onvrede van de NEPROM. De verenging was eerder positief over de plannen, maar kwam daar later op terug. De regulering zou de woningbouw te veel ontmoedigen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.