Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Onderzoek naar gebruik 2 wetsartikelen Wro door gemeenten

In opdracht van de VNG heeft het Institute for Housing Studies een onderzoek gedaan naar het gebruik van twee wetsartikelen uit de Wet ruimtelijke ordening die gaan over de financiële bijdrage van gemeenten aan ruimtelijke ontwikkelingen.

VNG 25 juni 2019

Nieuws

Het gaat om artikel 6.13 lid 7 (publiekrechtelijk afdwingbare vereveningsbijdragen) en artikel 6.24 lid 1 (privaatrechtelijk overeen te komen bijdragen voor nader omschreven ruimtelijke ontwikkelingen). De reden is dat deze artikelen niet zijn opgenomen in de Aanvullingswet grondeigendom, zoals die aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Het onderzoek biedt actuele kennis over het gebruik van deze artikelen door gemeenten. Inmiddels is aan de Tweede Kamer een Nota van wijziging voorgelegd, waarin wordt voorgesteld het oude artikel 6.24 over te nemen in de Omgevingswet.

De VNG pleit er samen met IPO en Unie van Waterschappen voor om ook artikel 6.13 lid 7 in de nieuwe wet vast te leggen. Daardoor kunnen ruimtelijke bijdragen niet alleen in anterieure overeenkomsten worden gevraagd, maar ligt er een publiekrechtelijke basis voor alle ruimtelijke ontwikkelingen.

Meer informatie

Artikel delen