Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Onderzoek gebruik Phoslock tegen blauwalg in Kralingse Plas

De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap willen de blauwalgoverlast terugdringen door de hoeveelheid fosfaat in de Kralingse Plas te verminderen. Phoslock is een middel dat wereldwijd wordt ingezet om fosfaat aan te pakken.

Rijkswaterstaat 31 maart 2020

Dit is een belangrijke voedingsstof voor blauwalg. De gemeente onderzoekt nu hoe Phoslock ook in de Kralingse Plas succesvol toegepast zou kunnen worden. Hiervoor komen er zestien testplekken in het water aan de zuidkant van de plas. Het onderzoek start op 11 maart en duurt tot september 2020.

Blauwalg komt van nature in kleine hoeveelheden voor in het oppervlaktewater en vormt dan geen probleem. Dat wordt anders als er veel fosfaat in het water en in de bodem zit. Dat is voedingsstof voor blauwalgen die daardoor explosief kunnen gaan groeien en voor overlast zorgen.

De gemeente en het hoogheemraadschap werken al geruime tijd aan een oplossing om de hoeveelheid fosfaat in de Kralingse Plas terug te dringen en zo blauwalguitbraken te voorkomen. Dat gebeurt met een pakket van maatregelen. Een van de maatregelen zou kunnen zijn om Phoslock in te zetten.

Een succesvolle toepassing van Phoslock is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de Kralingse Plas. Daarom onderzoekt de gemeente Rotterdam toepassing van het middel eerst op kleine schaal.

Lees meer over het onderzoek naar Phoslock en de aanpak van blauwalg in de Kralingse Plas op de website van de gemeente Rotterdam.

Bron: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Artikel delen