Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Onderhoud Kralingse Bos: essen rooien

In het Kralingse Bos zijn 249 essen ernstig aangetast door Essentaksterfte. Deze bomen zijn dood en daardoor onveilig voor de omgeving. Daardoor worden ze eind augustus gerooid.

Gemeente Rotterdam 10 augustus 2020

Bij inspectie door gemeentelijke bomenexperts zijn onlangs 249 dode essen aangetroffen verspreid door het Kralingse Bos. Deze essen zijn getroffen door Essentaksterfte. Essentaksterfte is een landelijk probleem, dat ook in Rotterdam speelt. De boomziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus.

Veiligheid

De dode essen worden, omdat zij bij het omvallen op wegen of paden terecht kunnen komen, voor de veiligheid gerooid. De overige bomen en onderbeplanting rond de dode essen blijven zoveel mogelijk staan. Zo krijgen deze een kans om uit te groeien, daarmee blijft het groene beeld bestaan.

Van het gerooide hout maakt de gemeente stammen. De stammen worden gebruikt om de afbakening van de parkeerstroken langs de Beatrixlaan te vervangen. Ook blijven her en der stammen en takken in het bos liggen. De stammen en takken kunnen dieren en insecten gebruiken als schuilplek.

Planning werkzaamheden

De komende dagen markeert de gemeente de bomen die worden gerooid met een stip, dit heet blessen. Tegelijk met het blessen let de boswachter goed op aanwezige flora en fauna in de essen. Hierbij kijkt de boswachter vooral goed naar vogelnesten in de bomen. Vlak voor het rooien gebeurt dit nog een keer.

De rooiwerkzaamheden starten op 24 augustus en duren naar verwachting vier weken. Het werk wordt in vier fasen uitgevoerd. Eerst in het zuidoostelijke deel van het bos, dan in het noordelijk deel, vervolgens in het westelijk deel en aan de zuidzijde van de Kralingse Plas en langs de Bosdreef. Bij de Beatrixlaan en de Bosdreef worden omleidingen en afzettingen met matrixborden aangegeven.

Zorg voor het bos

Jaarlijks bezoeken 3,5 miljoen mensen het bijna 100-jarige Kralingse Bos. Om het bos nog minstens 100 jaar te behouden is zorgvuldig beheer en het uitvoeren van onderhoud nodig.

Het bos heeft de laatste tijd veel te verduren; storm, een kever, de zogenoemde letterzetter in fijnsparren, de honingzwam en essentaksterfte. Om het bos veilig en beschikbaar te houden vinden continu inspecties plaats en treft de gemeente diverse onderhoudsmaatregelen.

Naast de uitdagingen in het bos, zijn er ook kansen om de diversiteit van bomen en planten te vergroten. In grote delen van het bos vindt natuurlijke herplanting plaats, bomen ontstaan daar vanzelf. In andere delen helpt de gemeente het bos een handje door bomen en struiken aan te planten. De bloemrijke grasvelden kennen een gevarieerd maairitme. Door het onderhoud blijft het bos vitaal, veilig, gevarieerd en in vorm. Zo blijft het Kralingse Bos een veilige en fijne plek om te bezoeken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.