Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Omgevingsvisie en omgevingsplan: een integrale aanpak ook voor de organisatiecultuur

"De Omgevingswet maakt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Regels op het gebied van omgevingsrecht worden gebundeld en vereenvoudigd. Hierdoor is er bijvoorbeeld meer ruimte voor maatwerk en zijn er minder regels. Een perfecte doelstelling waar alle belanghebbenden bij een goede ruimtelijke ontwikkeling baat bij hebben. Immers er is straks een betere samenhang tussen verschillende plannen en activiteiten voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur."

16 december 2014

De Omgevingswet maakt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Regels op het gebied van omgevingsrecht worden gebundeld en vereenvoudigd. Hierdoor is er bijvoorbeeld meer ruimte voor maatwerk en zijn er minder regels. Een perfecte doelstelling waar alle belanghebbenden bij een goede ruimtelijke ontwikkeling baat bij hebben. Immers er is straks een betere samenhang tussen verschillende plannen en activiteiten voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur.

Voor de meeste gemeenten betekent dit onder meer het werken met één omgevingsplan voor het hele grondgebied al dan niet voorafgegaan door een integrale omgevingsvisie. De huidige praktijk van soms een lappendeken aan bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en andere planologische regimes kan daarmee naar de spreekwoordelijke prullenbak.

Eenvoudiger en beter

Genoemde instrumenten zijn pas dan echt effectief in de geest van de Omgevingswet als zij op een gedegen manier tot stand zijn gekomen in samenspraak met de vele belanghebbenden op gemeentelijk niveau. Daarbij kan de valkuil zijn dat aanpak en werkwijze onnodig complex gemaakt worden. De uitdaging is nu om juist ook bij de voorbereiding van omgevingsvisie en omgevingsplan de eenvoud in het oog te blijven houden: minder regels, een overzichtelijk proces en tegelijkertijd wel een integrale benadering.

Cultuuromslag is vaak nodig

Tonnaer Adviseurs in Omgevingsrecht heeft een aanpak ontwikkeld die tegemoet komt aan die uitgangspunten. Onderdeel van die aanpak is onder meer een stevig participatietraject waarbij de gemeente zich terughoudend opstelt als de verschillende belanghebbenden aan het woord zijn. Van buiten naar binnen is daarbij het credo.

Maar met dat credo zijn we er niet. Want Van buiten naar binnen moet eigenlijk in de genen van de ambtelijke én bestuurlijke organisatie van de gemeente zitten. De ervaring leert dat bij veel organisaties nog een cultuuromslag noodzakelijk is in de aanloop naar de invoering van de Omgevingswet. Voor de volledigheid: initiatiefnemers dienen de overheid niet meer alleen als toetser te zien maar juist als partner bij het vinden van oplossingen.

Cultuurveranderingen haal je niet uit een boekje. En je voert ze ook niet door met een cursus van een paar middagen. In de overtuiging van Tonnaer Adviseurs is de beste methode om met de cultuurverandering aan de slag te gaan dit werkende weg aan de hand van een concreet voorbeeld op te pakken. Dan snijdt het mes aan twee kanten: de beoogde ruimtelijke ontwikkeling wordt vorm gegeven middels een plan én alle betrokkenen ervaren dat een andere aanpak ook daadwerkelijk tot (een beter) succes leidt. Wellicht niet onbelangrijk: de kosten kunnen beperkt gehouden worden.

Wat kan Tonnaer adviseurs voor u betekenen?

In de integrale aanpak van Tonnaer Adviseurs staat duidelijkheid over de rollen in het proces in combinatie met de verwachtingspatronen van alle belanghebbenden centraal. Dit betekent dat niet alleen aandacht wordt besteed aan de (plan-)procedure en de (technische) inhoud van omgevingsvisie of omgevingsplan maar ook aan de wijze van samenwerken en het optimaliseren daarvan. Door het toepassen van verschillende werkvormen ontstaat er snel inzicht in elkaars belangen waarmee automatisch het begrip voor die belangen toeneemt.

De integrale aanpak die wordt voorgestaan komt ook tot uiting met de inzet van verschillende specialisten. Zo wordt het planteam aangevuld met een organisatieadviseur gespecialiseerd in cultuurveranderingen in overheidsorganisaties.

Wilt u meer weten over deze geïntegreerde aanpak in relatie tot het omgevingsplan en de omgevingsvisie: neem contact op met Tonnaer en vraag naar Nico op de Laak of Armando Snijders (omgevingsplan) of Rudolph Klarenaar of Steffie Renders (omgevingsvisie).

Gerelateerde info:

Artikel delen