Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Omgevingsvisie digitaliseren: Praktijkproef in Rotterdam

Waar start je mee als je aan de slag gaat met de omgevingsvisie? Wie betrek je bij het proces en waar hebben gebruikers behoefte aan? Met deze vragen kreeg de gemeente Rotterdam te maken in de Praktijkproef ‘Digitaliseren omgevingsvisie’.

VNG 22 februari 2019

Het uitgebreide verslag van de praktijkproef vindt u in de bijlage.

Geleerde lessen

De belangrijkste lessen die naar boven kwamen tijdens de Praktijkproef zijn:

  • Als je start met het maken van de omgevingsvisie, zorg dan dat alle benodigde disciplines betrokken zijn: mensen van de inhoud, gebiedsmanagers, icters, softwarebouwers, etc.

  • Bedenk zodra je aan de omgevingsvisie gaat werken hoe je het document digitaal beschikbaar wilt stellen. Hoe meer ambitie, hoe hoger de kosten. De wijze van digitaliseren bepaalt mede de structuur van het document.

  • Breng de wensen en informatiebehoefte van je gebruikers in kaart. Een hulpmiddel daarbij zijn de personas en hun customer journey. Belangrijk daarbij is om begrippen en gebieden zo precies mogelijk te definiëren.

  • De inhoud en de vorm van de omgevingsvisie beïnvloeden elkaar. Het is daarom slim om vanaf het begin over beide duidelijkheid te hebben en ze gelijktijdig te ontwikkelen.

  • Denk vooraf goed na over hoe concreet je wilt zijn in je omgevingsvisie. Houdt daarbij in gedachten dat de visie richtinggevend is en het niet mogelijk en wenselijk is om alles tot in detail uit te werken. Dat betekent wel een uitdaging bij het digitaliseren.

  • De STOP-TPOD-standaard is nog in ontwikkeling. Meer over de standaarden: www.geonovum.nl/geo-standaarden/omgevingswet

Meer informatie

Artikel delen