Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwbouw mag alleen nog aardgasvrij

De wettelijke verplichting voor netbeheerders om nieuwbouw aan te sluiten op het aardgasnet vervalt per 1 juli. In feite betekent dit een aansluitverbod voor bouwwerken waarvoor na 1 juli vergunningen worden aangevraagd.

VNG 29 juni 2018

Het gaat om alle bouwwerken: woningen en utiliteitsbouw.

Uitzonderingen

Nieuwe bouwwerken mogen alleen bij uitzondering nog op het aardgasnet worden aangesloten wanneer B&W daarvoor een apart besluit nemen. Uitzonderingsargumenten zijn met name vertraging van de woningbouw, schaarste van productiemiddelen of technische/financiële onhaalbaarheid binnen het kader van 'zwaarwegende reden van maatschappelijk belang'.

Bouwvergunningen

Bij het verstrekken van bouwvergunningen die na 1 juli zijn aangevraagd, moet hier rekening mee worden gehouden, want ook het Bouwbesluit is aangepast. Gemeenten mogen niet meer de eis opnemen dat een bouwwerk op het gasnet moet worden aangesloten (tenzij het project als uitzondering is aangewezen).

Bestaande plannen

Diverse partijen hebben een akkoord gesloten om ook bestaande en reeds vergunde nieuwbouwplannen alsnog aardgasvrij te maken. Hiervoor zijn zogenaamde 'switschteams' beschikbaar en worden financiële arrangementen ingericht. De VNG stimuleert gemeenten om hierover het gesprek aan te gaan met bouwers en ontwikkelaars, we zijn beschikbaar voor vragen.

Artikel delen