Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nederlandse inbreng Fitness Check Europese richtlijnen Luchtkwaliteit

Bijgaand treft u het antwoord van het kabinet op de consultatie van de Commissie inzake de Fitness Check voor de Europese richtlijnen op het gebied van luchtkwaliteit. De Fitness Check kijkt op de afgelopen jaren terug naar de werking van de richtlijnen die toezien op de concentraties van stoffen in de lucht. Door de Europese Commissie is hiertoe een enquête verspreid onder de lidstaten en andere relevante stakeholders.

12 november 2018

De inbreng is afgestemd met de meest betrokken departementen en partners in het NSL. In lijn met het regeerakkoord is naast de technisch-inhoudelijke inbreng ook aangegeven dat Nederland van mening is dat gezondheidswinst meer centraal dient te staan in het luchtbeleid.

Naast het invullen van deze enquête heeft Nederland in het kader van het Partnership Air Quality samen met Polen, Kroatië en Tsjechië, Helsinki, Londen, Milaan, Constanta, Utrecht en HEAL (een Brusselse NGO) een inbreng bij de Fitness Check geleverd. Het position paper van het Partnership is vooral constaterend van aard, en benoemt onderwerpen waar aandacht voor wordt gevraagd op verschillende bestuurlijke niveaus.

De aanbevelingen van het Partnership aan de EU zijn in lijn met het Nederlandse luchtkwaliteitsbeleid en worden meegenomen bij het opstellen van het Schone Lucht Akkoord. De belangrijkste aanbeveling in het position paper is om een sterkere focus aan te brengen op gezondheid en niet alleen te kijken naar het halen van de EU-normen.

Bijlagen

Bijlage 2 Evidence Gathering Questionnaire for the fitness check of the Ambient Air Quality Directives

Brief | 12-11-2018

Bijlage 1 Position Paper: Fitness of the EU Ambient Air Quality Directives

Brief | 12-11-2018

Artikel delen