Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Natuurbeschermingsrecht: Fitness check en Guidance Documents – Kamerbrief over de Vogel- en Habitatrichtlijn

Bij brief van 21 maart 2016 bericht de staatssecretaris van EZ de kamer over een aantal onderwerpen in het kader van het natuurbeleid, meer in het bijzonder over de Habitat- en Vogelrichtlijn.

Fleur Onrust 8 april 2016

Fitness Check

In de kamerbrief van 21 maart 2016 (

Tweede Kamer, vergaderjaar 20152016, 33 576, nr. 62

) wordt allereerst verslag gedaan van de Fitness Check. Op dit moment wordt er onderzoek verricht vanuit Europa naar de implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn, de zogenaamde Fitness Check. Dit onderzoek is gericht op het verzamelen van feiten over de implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn in de EU. De Europese Commissie heeft aangekondigd in het tweede kwartaal van 2016 met een werkdocument te komen waarin ze haar conclusies geeft naar aanleiding van de resultaten van het Fitness Check onderzoek.

Onderzoeksinstituut WUR Alterra (Alterra) heeft in het kader van de Fitness Check in Nederland een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Ministeries van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur en Milieu (I&M) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). In dit onderzoek is aan de hand van cases onderzocht welke kansen en dilemmas stakeholders ervaren bij de uitvoering van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Dit onderzoek maakt onderdeel uit vanhet in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerde Fitness Check onderzoek.

Alterra heeft voor het onderzoek cases geselecteerd die kansen en knelpunten illustreren die samenhangen met de criteria van de Fitness Check Vogel- en Habitatrichtlijn en die, zoals in de inleiding wordt gesteld, het gedachtegoed van de ambities van de Rijksnatuurvisie illustreren. Onderzocht is of de kansen en knelpunten voortkomen uit de juridische vereisten van de Vogel- en Habitatrichtlijn of dat de knelpunten samenhangen met de Nederlandse situatie en/of wijzen van uitvoering van de richtlijnen. Aan de hand van gesprekken met stakeholders en juristen zijn kansen en knelpunten in kaart gebracht. Vervolgens heeft Alterra geanalyseerd welke kansen en knelpunten uit de cases voortkomen, en hoe deze kansen en knelpunten samenhangen met de Vogel- en Habitatrichtlijn dan wel met de Nederlandse uitvoeringspraktijk. In het rapport gaat Alterra tevens in op oplossingsrichtingen voor knelpunten die door stakeholders zijn genoemd. Ten slotte zijn in het kader van dit onderzoek twee bijeenkomsten georganiseerd (een workshop met stakeholders en een workshop met juristen) waarin met een select gezelschap de conceptresultaten van het onderzoek zijn besproken en bediscussieerd. Marieke Kaajan en Fleur Onrust van ENVIR Advocaten waren uitgenodigd om deel te nemen aan de juridische workshop. De workshop heeft tot interessante inzichten en discussies geleid. De resultaten van het onderzoek en de uitkomsten van deze workshop heeft Alterra vervolgens verwerkt in het eindrapport Fitness check (

Kansen en knelpunten bij de uitvoering van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn, Broekmeyer, M.E.A. , Pleijte, M. , Bijlsma, R.J. , Gerritsen, A.L. , Grashof-Bokdam, C.J. , Henkens, R.J.H.G. , Schmidt, A.M. , Kistenkas, F.H. (2016), Alterra Wageningen UR)

. Het volledige rapport kan worden gedownload via

deze link.

Guidance documents

In de Kamerbrief van 21 maart 2016 wordt door de staatssecretaris niet alleen gewezen op de Fitness check en de resultaten van dit onderzoek maar de staatssecretaris gaat tevens in op vraag van de vaste commissie van EZ naar de zogenaamde guidance-documents, waarin de Europese Commissie uiteenzet hoe bepalingen uit de richtlijnen geïnterpreteerd moeten worden. Specifiek is gevraagd over welke documenten het precies gaat, door wie deze worden opgesteld en wanneer en op welke wijze de Kamer hierbij betrokken kan blijven. De staatssecretaris geeft aan de vaststelling van de Guidance documenten door de Europese Commissie geschiedt. Ook overweegt de staatssecretaris dat de Guidance documenten niet juridisch bindend zijn, en dat het aan het Hof van Justitie is om uiteindelijk uitleg (van begrippen uit) over de Europese richtlijnen te geven. De staatssecretaris geeft vervolgens een lijst van alle 20 Guidance documents die gepubliceerd of in de maak zijn en waarin de relatie van Natura 2000 met diverse sectoren (o.a. energie, landbouw, bosbouw) behandeld wordt. Aangezien deze Guidance documents voor de juridische praktijk van groot belang zijn, en niet iedereen de Guidance documents in de praktijk altijd even gemakkelijk kan vinden, geven wij de lijst van alle Guidance documents hieronder weer. Veel van deze Guidance documents kunnen worden gedownload via

deze link

.

Dit is het overzicht van de door de Europese Commissie gepubliceerde of in productie zijnde guidance-documents:

Gepubliceerd:

1. Sustainable tourism and Natura 2000. Guidelines, initiatives and good practices in Europe (2000)

2. Managing Natura 2000 Sites. The provisions of Article 6 of the «Habitats» Directive 92/43/EEC (2000)

3. Assessment of plans and projects significantly affecting Natura 2000 sites. Methodological guidance on the provisions of Article 6(3) and 6(4) of the Habitats Directive 92/43/EEC (2001)

4. Guidance document on Article 6(4) of the «Habitats Directive» 92/43/EEC. Clarification of the concepts of: alternative solutions, imperative reasons of overriding public interest, compensatory measures, overall coherence, opinion of the commission (2007).

5. Guidance document on hunting under Council Directive 79/409/EEC on the conservation of wild birds «The Birds Directive» (2007)

6. Guidance document on the strict protection of animal species of Community interest under the Habitats Directive 92/43/EEC (2007)

7. Guidelines for the establishment of the Natura 2000 network in the marine environment. Application of the Habitats and Birds Directives (2007)

8. Guidance document on non-energy mineral extraction and Natura 2000 (2011)

9. Guidance document on wind energy developments and Natura 2000 (2011)

10. Guidance document on the implementation of the Birds and Habitats Directives in estuaries and coastal zones, with particular attention to port development and dredging (2011)

11. Guidance document on inland waterway transport and Natura 2000 Sustainable inland waterway development and management in the context of the EU Birds and Habitats Directives (2012)

12. Guidance on Aquaculture and Natura 2000 Sustainable aquaculture activities in the context of the Natura 2000 Network (2012)

13. Guidelines on Climate Change and Natura 2000 Dealing with the impact of climate change On the management of the Natura 2000 Network of areas of high biodiversity value Technical Report 2013 068 (2013)

14. Guidelines on Wilderness in Natura 2000. Management of terrestrial wilderness and wild areas within the Natura 2000 Network Technical Report 2013 069 (2013)

15. Guidance Handbook on financing Natura 2000. Part I: EU funding opportunities in 20142020 (2014)

16. Guidance Handbook on financing Natura 2000. Part II: Analysis of Natura 2000 management measures eligible for financing in 20142020 (2014)

17. Farming for Natura 2000. Guidance on how to support Natura 2000 farming systems to achieve conservation objectives, based on Member States good practice experiences (2014)

18. Natura 2000 and Forests. Technical Report 2015 088 (2015)

In ontwikkeling:

Guidance document on hydropower development and Natura 2000

Guidance on electricity, gas and oil transmission infrastructure and Natura 2000

Artikel delen