Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nadere vragen EK inzake inwerkingtreding Omgevingswet

Bij brief van 30 mei 2022 hebben de vaste EK-commissies IWO en EZK/LNV nadere vragen gesteld inzake de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het gaat om de derde vragenronde.

31 mei 2022

Blog

Blog

In een eerdere terugmelding van de meivergaderingen van de commissies ben ik ingegaan op de procedure ter voorbereiding van het debat en de stemming over de moties.

In hun vergadering van 17 mei jongstleden besloten de commissies om op 7 juni te beslissen of de onder voorbehoud voor 21 juni geplande plenaire behandeling van het ontwerp-KB inzake de inwerkingtreding van de Omgevingswet door kan gaan.

Daarvoor is in elk geval noodzakelijk dat de bij deze brief gestelde vragen tijdig zijn beantwoord en de door de commissies (bij monde van het lid Nicolaï) opgevraagde adviezen, rapporten en onderzoeksresultaten betreffende het DSO tijdig bij de Kamer aangeleverd zijn.

De leden van de fracties van GroenLinks en 50PLUS gezamenlijk, D66, de PvdA, de SP, de ChristenUnie en de PvdD wensen met het oog op de voorbereiding van de plenaire behandeling de regering vragen te stellen over de bekende thema’s:

  • het functioneren van het DSO;

  • de financiën;

  • de externe uitvoeringsorganisaties;

  • de voorbereiding van betrokkenen en

  • overige vragen.

De antwoorden worden uiterlijk vrijdag 3 juni verwacht.

Enkele opmerkingen van mijn kant:

1. De brief is gedateerd 30 mei en de antwoorden worden 3 juni verwacht. Dat lijkt kort, maar de EK zal ongetwijfeld de concept-vragen reeds onderhands de regering hebben toegezonden.

2. Wat opvalt is dat de partijen teleurgesteld zijn in de eerdere antwoorden of opmerken dat sommige vragen in het geheel niet beantwoord zijn.

3. Rekening moet worden gehouden dat de EK het onder voorbehoud aangemelde plenaire debat wil verschuiven, alleen al omdat er aanstaand weekend wel heel veel informatie te bestuderen valt.

4. Het lijkt verstandig als de regering de Eerste Kamer voldoende tijd gunt om haar werk te doen en niet al te veel onder druk zet met een gewenste publicatie van de inwerkingtreding vóór 1 juli 2022.

Brief Eerste Kamer

Brief van de vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): Nadere vragen inzake de inwerkingtreding van de Omgevingswet

Zie ook

Nieuwe vragen van de Eerste Kamer ter voorbereiding van het debat over de invoering van de Omgevingswet

De Ow-voorhangprocedure en het stemmen over moties

Voortgang voorbereiding van debat in Eerste Kamer over inwerkingtreding van de Omgevingswet

Eerste Kamer weinig gevoelig voor druk De Jonge rond besluit inwerkingtredingsdatum Omgevingswet

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.