Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Monitor energiebesparing gebouwde omgeving 2018

Uit de Monitor energiebesparing gebouwde omgeving 2018 blijkt dat de energiebesparing in de woningbouw ongeveer gelijk blijft. De stijging die nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen, is niet zichtbaar.

LenteAkkoord 21 februari 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Daar zijn verschillende redenen voor. In de energiebesparende maatregelen in de koopsector valt op dat de substantiële, vaak duurdere, besparingsmaatregelen zoals warmtepompen of gevelisolatie niet zo populair zijn. De meer zichtbare maatregelen als zonnepanelen en isolatieglas zijn juist wel populair.

In de afweging kijken mensen waarschijnlijk nog onvoldoende naar de energiebesparing die een maatregel kan opleveren. Ook blijkt dat een groot deel van de mensen tevreden is met de maatregelen die zij al hebben genomen. De tijdshorizon die zij daarbij naleven is kort: mensen willen de investering snel terugverdienen. Dat blijkt ook uit de hoofdmotieven om energiebesparende maatregelen te nemen: het verlagen van de energierekening en de verbetering van het wooncomfort. Bijdragen aan het milieu staat op een derde plaats.

Over de Monitor
Eind 2019 kwam de Monitor energiebesparing gebouwde omgeving 2018 van RVO uit. Deze monitor geeft een beeld van het verloop van energiebesparing in de woning- en utiliteitsbouw en de achterliggende oorzaken. Voorbeelden hiervan zijn het aantal en soort energiebesparende maatregelen die zijn genomen of de energiezuinigheid van de nieuwbouw. Zie de pagina Energiecijfers gebouwen van RVO voor meer gerelateerde data.

Artikel delen