Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Minimale acties Omgevingswet

Naast de 'Roadmap invoering Omgevingswet' is er nu ook een ‘overzicht Minimale acties’ beschikbaar. Dit geeft weer wat gemeenten minimaal gedaan moeten hebben voor 1-1-2021 om voorbereid te zijn op de Omgevingswet.

VNG 10 mei 2019

Nieuws

Alleen al dit minimum betekent een forse inspanning. Bovendien is dit minimum niet het enige dat we gemeenten adviseren om te doen. Zo is in het bestuursakkoord de afspraak vastgelegd dat bij inwerkingtreding van de Omgevingswet het huidige dienstverleningsniveau gehandhaafd blijft. Dat vraagt aanvullende acties. Hiernaast is het aan te bevelen om in de periode tot 1-1-2021 ook alvast andere voorbereidingen op de inwerkingtreding van de wet te treffen, omdat deze de transitie vanaf 1-1-2021 (kunnen) vergemakkelijken en/of versnellen. De adviezen van de VNG over aanvullende acties (bovenop het minimum) vindt u eveneens in het document 'Minimale acties Omgevingswet'. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten ter voorbereiding op de Omgevingswet vindt u in de Roadmap.

Roadmap Invoering Omgevingswet

De roadmap legt de nadruk op datum inwerkingtreding wet, en geeft een doorkijk op het vervolg. De roadmap bevat niet alleen verplichtingen die de Omgevingswet gemeenten geeft, maar benoemt ook zaken die gemeenten vanuit de bedoeling van de wet nu al zouden kunnen of moeten willen oppakken. Daarnaast worden in de roadmap (voorbeelden van) praktijkproeven en kernvraagstukken genoemd. De roadmap is als Excel beschikbaar zodat gemeenten eigen selecties kunnen maken. Het overzicht is niet uitputtend of compleet. Het wordt een aantal keer per jaar geactualiseerd op basis van nieuwe informatie en inzichten. Gemeenten wordt geadviseerd de roadmap als leidraad te gebruiken. Aan de roadmap kunnen geen rechten worden ontleend.

Downloads:

Roadmap gemeenten versie 15 april

Minimale acties Omgevingswet 1-1-2021

Artikel delen