Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Milieudiensten willen ook bij lage tonen de normen kunnen handhaven

‘Neem bromtonen op in wet Geluidshinder’. De rijksoverheid moet de wet inzake Geluidshinder aanvullen met normen voor lage tonen. Die normen ontbreken nu, en dat maakt handhaving moeilijk. Dat zeggen de Nederlandse milieudiensten tegen De Monitor (KRO-NCRV)

KRO-NCRV 10 september 2017

Een toenemend aantal mensen kampt met geluidsoverlast in de vorm van lage tonen, ook wel bromtonen of laagfrequent geluid genoemd. Ze worden veroorzaakt door zwaar wegverkeer of grote machines. Ook pompen of generatoren kunnen zon bromtoon produceren.

Wie er last van heeft, belt meestal naar de Milieudienst van zijn gemeente. Vaak strandt de klacht daar omdat er geen normen in de Wet Geluidhinder staan inzake dit probleem. Dat moet veranderen, vindt bijna de helft van de diensten die meedeed aan een onderzoek van De Monitor. Vijftig procent van de diensten geeft aan dat een wetswijziging niet gaat helpen. Zij vinden dat klagers sneller doorverwezen moeten worden naar de GGD om te leren om te gaan met bromtonen die zij als storend ervaren.

Van de 29 milieudiensten, die werken voor gemeenten en provincies, deden er 21 mee aan de enquête (zie bijlage). 63 procent zegt klachten te krijgen over laagfrequent geluid en die klachten niet goed te kunnen oplossen.

De Monitor, zondagavond 10 september, 22.35 uur, NPO 2

Download:

Rapportage enquete omgevingsdiensten.pd

Zie ook:

De Monitor (KRO-NCRV), Dossier Geluidsoverlast, zondag 10 september, 22.35 uur, NPO 2

Snelweg dreunt twee keer zo hard als dertig jaar geleden

Artikel delen