Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Mestnormen paardenhouderij

De overheid heeft dit jaar nieuwe mestnormen vastgesteld. De aanpassingen hebben betrekking op verhoging van de normproductie en verlaging van de plaatsingsruimte op de grond. Het gevolg is dat u minder mest toe mag rekenen aan eigen grond.

27 oktober 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Voorbeeld

Voor gangbare bedrijven betekent dit bijvoorbeeld in de nieuwe situatie 2,6 (was 3,5) paard per hectare grasland, of ingeval van pony’s 5,8 (was 6,2). Als u meer dieren per hectare houdt, dan is dat toegestaan als daarvoor voldoende mest verantwoord wordt afgevoerd.

Mestplaatsingsruimte verhogen op grond?

Zogenaamde derogatie kan ruimte bieden voor verhoging van stikstofgebruik en bij fosfaat kan dit met fosfaatdifferentiatie. Voor paardenhouders die paardenmest afvoeren én op hun weiland rundveemest aanvoeren, kan het aanvragen van derogatie voordelig zijn. Er mag dan onder voorwaarden (o.a. grondonderzoek) meer dierlijke mest worden uitgereden, waardoor op kunstmest kan worden bespaard. In combinatie met fosfaatdifferentiatie is het voordeel nog groter en kan het voor paardenhouders met grond ook financieel aantrekkelijk zijn. Realiseer u wel dat hier - afhankelijk van de oppervlakte bouw- en weiland - kosten aan verbonden zijn.

Wanneer administratieplicht?

Vanaf 3 ha grond of 350 kg stikstof (dit is gelijk aan 6 paarden) geldt een administratieplicht bij RVO. Een goede prognose en duidelijk bemestingsplan zijn dan belangrijk. Zorg dat u uw administratie goed op orde heeft. Daarmee voorkomt u verrassingen en eventuele boetes.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.