Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Meerderheid zegt ‘ja’ tegen stikstofwet: we praten je bij

Hoe zat het ook alweer? Doel van het stikstofbeleid van Carola Schouten is de stikstofgevoelige natuur te beschermen. In zoverre, dat die natuur in het jaar 2025 voor 40 procent hersteld is. En in 2035 zelfs voor 74 procent.

15 december 2020

Artikelen

Artikelen

Dit ging eraan vooraf

Sinds 2019 ligt de stikstofproblematiek op het bordje van minister Schouten. Aanleiding hiervoor was het verbieden van het soepel verlenen van bouw- en landbouwvergunningen rondom natuurgebieden, door de Raad van State. Die laatste besloot dat de natuur te veel wordt aangetast en dat is in strijd met Europese regels.

Eind 2019 kreeg Schouten een spoedwet door het parlement, destijds met steun van Groep Otten, 50Plus en SGP. In die wet stonden allerlei tijdelijke maatregelen, maar die verlopen op 1 januari 2021.

Geen steun

Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA vinden dat er met de nieuwe wet te weinig wordt gedaan om het herstel van de natuur te bevorderen. Op hun steun kon de minister dus niet rekenen. Ook niet op die van de PVV en FvD, overigens. Dit om hele andere redenen: zij zetten vraagtekens bij de omvang van het stikstofprobleem an sich.

Deze week wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de stikstofwet. In het nieuwe jaar zal deze wet door de Eerste Kamer gaan. Waarbij één ding zeker is: vanuit de Tweede Kamer is er voldoende steun. Het is dus waarschijnlijk dat het beleid van Carola Schouten erdoor komt.

Wat betekent dit voor de landbouwers?

Voor boeren en andere landbouwbedrijven die last ondervinden van de nieuwe maatregelen, komt er een compensatie. Dat de meningen over dit plan verdeeld zijn, mag duidelijk zijn. Volgens Farmers Defence Force is er namelijk “niets geregeld voor de landbouw”, behalve een verzwaring. Dit maakt de doelen volgens hen onhaalbaar. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond is ook niet te spreken over de deal. De leden zijn ‘eerder bezorgd dan gerustgesteld’.

Onze vergunningverlener Milieu werkt voor een gemeente in Brabant. Net als minister Schouten, komt ook hij uit een boerengezin. Hij duidt de situatie als volgt: “De boeren komen op voor hun eigen belang, zoekend naar een manier om hun bedrijfsvoering leuk, zinvol en rendabel te houden. En in principe bereid om dit zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. De overheid wil milieudoelen halen. Boeren willen erkenning, rechtvaardigheid, hun wérk doen.”

En voor bouwprojecten?

Met de nieuwe stikstofwet wil minister Schouten bereiken dat er minder stikstof in de natuur komt, maar dat bouwprojecten tegelijkertijd gewoon door kunnen gaan. Het afgelopen jaar zijn veel bouwprojecten opgeschort. Zeer problematisch, ook met het oog op het schreeuwende woningtekort. Hiervoor wordt nu €1 miljard extra uitgetrokken.

Financiële en maatschappelijke uitdagingen

Carola Schouten bevindt zich al enige tijd in een spagaat. Volgens een commissie had de stikstofreductie namelijk al met 50 procent naar beneden gemoeten. Dat is volgens Schouten echter zowel financieel als maatschappelijk onhoudbaar.

Belangrijke taak voor vergunningverleners

Voor overheden brengt het nieuwe stikstofbeleid belangrijke uitdagingen met zich mee. Vergunningverlening is daar onderdeel van, waar onze collega’s overheden in ondersteunen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.