Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Marktverkenning Omgevingswet Dienstverlening

Overheden zijn volop bezig met de voorbereidingen op de Omgevingswet. Daarbij wordt een beroep gedaan op zowel softwareleveranciers als dienstverleners.

VNG 13 maart 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dienstverleners gaan een steeds grotere rol spelen in de implementatie van de Omgevingswet. Onder andere om gemeenten te ontzorgen, om kennis en kunde over te brengen en ook voor het leveren van tijdelijk capaciteit aan gemeenten. 

Marktverkenning 

VNG wil graag dat gemeenten de benodigde dienstverlening voor ondersteuning bij de implementatie van de Omgevingswet goed kunnen vinden. Daarom brengen we het aanbod van beschikbare dienstverlening met hiervoor in beeld door middel van de marktverkenning Omgevingswet Dienstverlening. 

Meedoen aan de marktverkenning

Alle dienstverleners die diensten aan (willen) bieden met betrekking op de Omgevingswet kunnen zich via de marktverkenning presenteren aan gemeenten. Ook nieuwe toetreders kunnen reageren op de marktverkenning.  

De marktverkenning verloopt via CTM Solution. Dienstverleners kunnen vooralsnog tot en met 1 mei 2020 reageren. De eerste antwoorden van dienstverleners worden eerder dan 1 mei 2020 gedeeld en het overzicht wordt daarna regelmatig geactualiseerd. 

Dienstverleningscategorieën

De marktverkenning is opgezet rond 6 dienstverleningscategorieën waar naar verwachting de meeste ondersteuningsvraagstukken vanuit gemeenten zijn: 

  1. Ruimtelijke ordening, stedenbouw en planologie: ondersteuning bij de kerninstrumenten (Omgevingsvisie, Omgevingsplan, Programma, Algemene rijksregels voor activiteiten, Omgevingsvergunning en Projectbesluit).

  2. Regelbeheer en gemeente brede dienstverlening: gericht op de vertaling van regelgeving in toepasbare regels zodat de gemeentelijke dienstverlening voor burgers en bedrijven verbetert. 

  3. Management, organisatie, processen & cultuur: ondersteuning bij de andere manier van werken: samenhangend, als één overheid, zorgend voor ketensamenwerking, integraal werkend en in participatie met de samenleving.

  4. Informatiemanagement & IT: ondersteuning bij de informatiekundige en digitale transitie (vernieuwen van de software) bij het aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

  5. Trainingen en opleidingen: dienstverleners die op één of meerdere hoofdgebieden van de Omgevingswet trainingen en/of opleidingen aanbieden. 

  6. Systemintegrator en implementatie van specifieke software: ondersteuning bij de implementatie van specifieke lokale softwarepakketten die beschikbaar zijn om aan te sluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). 

Marktverkenning softwareleveranciers

Softwareleveranciers worden in deze notitie buiten beschouwing gelaten. Hiervoor is sinds mei 2019 de marktverkenning Omgevingswetsoftware beschikbaar. Deze wordt continu geactualiseerd op basis van geactualiseerde antwoorden van softwareleveranciers. 

Meer informatie 

Dienstverleners kunnen bij vragen over de aanmelding contact opnemen met de VNG via das@vng.nl. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met de VNG via omgevingswet@vng.nl

Artikel delen