Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Maak uw bouwleges transparanter

Bouwleges mogen voor gemeenten niet meer dan kostendekkend zijn. Ook de VNG vindt dat gemeenten zichtbaar moeten maken welke kosten zij verhalen. Steeds meer gemeenten geven gevolg aan de wens tot meer transparantie en gaan over tot een nadere analyse van hun kosten. Dat leidt er echter soms toe dat leges voor kleine bouwactiviteiten omhoog moeten.

VNG 4 juni 2012

Berichtgeving VEH

De Vereniging Eigen Huis (VEH) meldde vrijdag 1 juni dat de bouwleges schrikbarend zijn gestegen, de verschillen tussen gemeenten groot blijven en er nog steeds weinig transparantie bij de kostentoerekening bestaat.

Meer transparantie

Ook de VNG is voorstander van meer transparantie bij de kostenonderbouwing van gemeentelijke heffingen. April 2010 heeft de VNG een model kostenonderbouwing leges omgevingsvergunning beschikbaar gesteld. Deze maakt onderdeel uit van de leidraad berekening leges omgevingsvergunning van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het model kostenonderbouwing zorgt voor een eenduidige, transparante onderbouwing van de leges omgevingsvergunning.

Verschillen verklaren

Meer transparantie leidt niet tot uniforme tarieven, maar maakt inzichtelijk welke prioriteiten de gemeente stelt en wat de kostenverschillen tussen gemeenten zijn. Steeds meer gemeenten gaan hiermee aan de slag. Het ministerie onderzoekt dit bij de leges omgevingsvergunning.

Voorbeelden: Heerlen en Eindhoven

In het bericht van de VEH worden Heerlen en Eindhoven als de grootste stijgers bij bouwsommen tot 10.000 genoemd. Maar juist deze gemeenten hebben onderzoek gedaan naar de gemeentelijke kosten bij omgevingsvergunningen voor bouwactiviteiten. Dat heeft bijvoorbeeld geleid tot een verhoging van de bouwleges voor onder andere kleine bouwactiviteiten.

In het raadsvoorstel voor 2012 van de gemeente Eindhoven staat:

Geconcludeerd kan worden dat bij een 100% kostendekkendheid van alle afzonderlijke producten we komen tot een legestarief voor de kleinere vergunningen dat maatschappelijk, op dit moment, niet te verantwoorden is. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is het 100%-kostendekkende tarief van 2.848 voor bouwwerken die minder kosten van 5.000.

De gemeente heeft daarom voor een lager, niet-kostendekkend tarief gekozen, waarbij overigens wel sprake is van een stijging ten opzichte van 2011. De gezamenlijke dienstverlening van de productgroep is niet meer dan 100% kostendekkend.

Maar de gemeente wil ook meer samenwerken met burgers en bedrijven. Dat moet leiden tot het beperken van bureaucratie, het efficiënter en sneller werken en het optimaal gebruik maken van de Nederlandse high trust society. In de eindsituatie kunnen burgers en aanvragers in Eindhoven kiezen of ze delen van het vergunningproces laten uitvoeren door gecertificeerde externe instanties of door de gemeente.

Meer informatie

Artikel delen