Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Lijst topactiviteiten Omgevingswet vastgesteld

Topactiviteiten zijn die activiteiten in de fysieke leefomgeving die het meest worden uitgevoerd door burgers en bedrijven. Ze zijn van belang voor het ontwikkelen van vragenbomen. VNG heeft daarom uitgezocht wat de lijst van topactiviteiten is en heeft deze lijst vastgesteld.

VNG 16 juli 2019

Nieuws

Vragenbomen en het DSO

Het nieuwe omgevingsloket maakt het mogelijk om vragenbomen op te nemen. Vragenbomen zorgen ervoor dat een aanvrager alleen vragen voorgeschoteld krijgt die op zijn of haar initiatief van toepassing zijn. We kennen vragenbomen voor het uitvoeren van een vergunningencheck en voor het indienen van een vergunningaanvraag of melding. Vragenbomen worden opgebouwd uit toepasbare regels. De bevoegd gezagen leveren deze toepasbare regels aan het DSO aan.

Meest voorkomende activiteiten

Op basis van gegevens uit het huidige Omgevingsloket online is in beeld gebracht voor welke activiteiten het meest een vergunningencheck wordt uitgevoerd of een vergunning wordt aangevraagd. Daarnaast is een uitvraag gedaan bij negen gemeenten naar hun gegevens over veel gevraagde activiteiten.

Lijst van topactiviteiten

Meerdere bestuurslagen stellen regels vast voor de topactiviteiten. Een deel van de topactiviteiten wordt gereguleerd door rijksregels die door het Rijk worden vertaald naar toepasbare regels. Een ander deel behoort tot de bruidsschat. De bruidsschat bevat de huidige rijksregels die met de invoering van de Omgevingswet gedecentraliseerd worden naar gemeenten en waterschappen. Ook hiervoor maakt het Rijk de juridische en toepasbare regels, maar gemeenten hebben vanaf 1 januari 2021 het beheer erover. Een derde categorie betreft de activiteiten die gereguleerd worden door lokale regels. VNG stelt daarvoor de voorbeeldregels op die voor gemeenten als basis dienen voor eigen regels.

Andere producten en diensten ter ondersteuning van gemeenten

De lijst met topactiviteiten maakt deel uit van een breder pakket van producten en diensten die VNG aanbiedt om gemeenten te ondersteunen in het maken van het omgevingsplan en toepasbare regels.

Ondersteuning voor toepasbare regels

Tussen 2021 en 2029 leggen gemeenten al hun regels met betrekking tot de fysieke leefomgeving vast in een omgevingsplan. Voor een goede dienstverlening moet bij een deel van de regels ook zogenaamde toepasbare regels opgesteld worden. Het DSO bevat nog geen toepasbare regels. Deze moeten door de bevoegde gezagen zelf worden gemaakt. Om gemeenten hierbij te ondersteunen ontwikkelt de VNG een breed pakket aan instrumenten. Hier vindt u een overzicht van de middelen die u kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van een omgevingsplan.

  • Vanaf juli 2019 is er een oefenomgeving voor toepasbare regels beschikbaar.

  • De softwarespecificaties voor toepasbare regels zijn bedoeld voor gemeenten die zich oriënteren op nieuwe software voor planvorming dan wel een aanbesteding gaan doen.

  • De Marktverkenning Omgevingswetsoftware geeft een concreet beeld van het (toekomstige) aanbod van leveranciers van omgevingswetsoftware op de onderdelen VTH software, Plansoftware en software voor toepasbare regels.

  • Overzicht van topactiviteiten. Dit zijn die activiteiten in de fysieke leefomgeving, die burgers en bedrijven vaak uitvoeren en waarvoor ze checken welke regels gelden en of een vergunning nodig is.

  • Bij de juridische voorbeeldregels voor het omgevingsplan worden, waar het topactiviteiten betreft, ook de bijbehorende toepasbare regels opgesteld. De eerste worden naar verwachting september 2019 gepubliceerd. Met deze voorbeelden van juridische en bijbehorende toepasbare regels kunnen gemeenten snel meters maken.

  • Een handreiking voor het opstellen van toepasbare regels wordt in juli 2019 als brochure gepubliceerd.

  • Ook de opleiding toepasbare regels ziet het licht in juli 2019.

Ondersteuning voor het omgevingsplan

Het omgevingsplan van de gemeente bevat de regels voor de fysieke leefomgeving op gemeentelijk niveau. Elke gemeente stelt één omgevingsplan op waarin alle gemeentelijke regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving zijn opgenomen.

In het omgevingsplan worden regels gesteld over activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Het omgevingsplan bevat voor het gehele grondgebied van de gemeente in ieder geval de regels die nodig zijn met het oog op een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Deze regels kunnen dus onder andere worden gesteld voor activiteiten.

Een gemeente heeft vanaf 2021 een omgevingsplan van rechtswege, met het tijdelijke omgevingsplan. Dit bestaat onder andere uit alle bestaande bestemmingsplannen en beheersverordeningen. Tot 2029 heeft de raad de tijd om het omgevingsplan van rechtswege aan te passen tot een omgevingsplan volgens de Omgevingswet. Meer informatie over de planning staat onder tijdlijn.

Meer informatie

Overzicht Topactiviteiten

Artikel delen