Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Legesheffing brandbeveiligingsverordening vervalt per 2018

Op 1 januari 2018 treedt het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen in werking (Stb. 2017, 373 en 391). Vanaf dat moment gelden de landelijke regels voor het brandveilig gebruik van overige plaatsen ('niet-bouwwerken' zoals tenten bij evenementen en tribunes).

VNG 31 oktober 2017

De vergunningplicht op grond van de brandbeveiligingsverordening wordt vervangen door een meldingsplicht op grond van het Besluit. Ook hoeven minder situaties te worden gemeld. Legesheffing voor een melding is niet mogelijk. Het Besluit geldt niet als een omgevingsvergunning brandveilig gebruik of een evenementenvergunning nodig is waarbij dezelfde indieningsvereisten gelden. Voor die vergunningaanvragen kan de gemeente leges blijven heffen.

Geen leges voor gebruiksmelding

Door het vervangen van de vergunningplicht door een meldingsplicht vervalt de mogelijkheid om leges te heffen. Hoofdstuk 5 (Brandbeveiligingsverordening) van titel 3 van de tarieventabel van de Modelverordening leges vervalt per 1 januari 2018.

Overgangsrecht

Een vóór 1 januari 2018 ingediende aanvraag voor een gebruiksvergunning wordt beschouwd als een gebruiksmelding op grond van het Besluit als voor het gebruik een melding is vereist. Als de gemeente op 1 januari 2018 nog niet op een vergunningaanvraag op grond van de brandbeveiligingsverordening heeft beslist, verdient het aanbeveling legesheffing voor het in behandeling nemen van de vergunningaanvraag achterwege te laten.

Leges voor omgevingsvergunning brandveilig gebruik

De meldingsplicht uit het Besluit geldt niet als voor de activiteit een omgevingsvergunning brandveilig gebruik nodig is. De brandveiligheidstoets vindt dan plaats in het kader van die vergunningaanvraag. In de legesheffing daarvoor verandert niets.

Leges voor evenementenvergunning (APV)

De indieningsvereisten uit het besluit (artikel 2.3) kunnen ook worden voorgeschreven bij de evenementenvergunning op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV). In dat geval geldt de meldingsplicht uit het Besluit niet. De brandveiligheidstoets vindt dan plaats in het kader van die vergunningaanvraag. De daarmee gepaard gaande kosten kunnen worden meegenomen in de leges voor de evenementenvergunning. Zonder de indieningsvereisten in de APV moet een ondernemer/organisator zich zowel tot de burgemeester (aanvraag evenementenvergunning) als het college (melding) richten.

Model APV

Wij beraden ons nog op de wijzigingen in de Model APV (artikel 2:25).

Meer informatie

Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen en inwerkingtredingsbesluit:

Zie ook:

Artikel delen