Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Langer thuis in eigen huis: concrete en haalbare woonaanpassingen

De transformatie van naoorlogse woningen staat hoog op de nationale agenda. Een groot deel van deze woningen blijkt ongeschikt om daarin op hoge leeftijd te blijven wonen. Veel senioren willen hun eigen woning aanpassen en verduurzamen, maar denken niet graag aan een toekomst met beperkingen.

18 oktober 2016

Bovendien hebben ze vaak geen idee welke mogelijkheden hun woning precies biedt. Met andere woorden: in de praktijk gebeurt het vaak niet. Hoe maken we het voor ouderen aantrekkelijk om hun woning levensloopbestendig te maken? En wat is ervoor nodig om onze leefomgeving zo in te richten dat ook oudere bewoners zich in de buurt thuis voelen met hulp, service en sociale contacten binnen handbereik?

BNA

Onderzoek heeft samen met de Architectenwinkel Breda, de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant, Wonen met Gemak en Platform31 in het voorjaar van 2016 een ontwerpstudie uitgevoerd. Acht ontwerpteams, bestaande uit architecten, zorgprofessionals en andere deskundigen, maakten in samenspraak met bewoners ontwerpen voor woning en de eigen woonomgeving.

Het doel is de naoorlogse woningvoorraad geschikt te maken voor een vergrijzende bevolking. Het onderzoek verdiept zich in de ruimtelijke scenarios voor het aanpassen van de woningen, de entrees ervan en de woonomgeving.

Langerthuisineigenhuis.com

De nieuwe website:

www.langerthuisineigenhuis.com

ontsluit de uitkomsten van de onderzoeken naar haalbare aanpassingen. De oplossingen per woningtype uit de periode 1950 1970 zijn op een rij: rijtjeswoningen, de portieketageflat, hoogbouw, 2 onder 1 kap en de patiobungalow. De gepresenteerde oplossingen zijn gebaseerd op interviews met de bewoners.

Artikel delen