Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Landelijke regels voor brandveiligheid ‘niet-bouwwerken'

Per 2018 gelden er ook landelijke regels voor de brandveiligheid van ‘niet-bouwwerken’, zoals tenten op evenemententerreinen, tribunes en varende objecten. Het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen treedt dan in werking.

VNG 15 december 2017

De Rijksoverheid streeft ernaar alle regels op het gebied van brandveiligheid landelijk te uniformeren. Voor bouwwerken is dat sinds 1 april 2012 geregeld in het Bouwbesluit 2012.

Brandbeveiligingsverordening

Nu hebben gemeenten deze onderwerpen geregeld in hun brandbeveiligingsverordening. Deze verordening komt per 1 januari 2018 (grotendeels) te vervallen.

In veel gevallen zal de brandbeveiligingsverordening dan ook ingetrokken kunnen worden. De eventuele bevoegdheid een bestuurlijke boete op te leggen wegens overtreding van de regels, gesteld krachtens artikel 3 van de Wet veiligheidsregios, kan in de APV ondergebracht worden.

Het is ook aan te bevelen de gegevens die moeten overgelegd bij de gebruiksmelding brandveiligheid ook te eisen bij de evenementenvergunning in de APV.

Het besluit heeft ook gevolgen voor de Legesverordening en de Bouwverordening.

Meer informatie

Hieronder vindt u de ledenbrief en de bijlagen.

woensdag 13 december 2017

Ledenbriefnummer:

Lbr. 17/077

De Rijksoverheid streeft ernaar alle regels op het gebied van brandveiligheid landelijk te uniformeren. Voor bouwwerken is dat sinds 1 april 2012 geregeld in het Bouwbesluit 2012.

Met ingang van 1 januari 2018 gelden er ook landelijke regels voor de brandveiligheid van overige plaatsen. Het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen treedt dan in werking. Het gaat hierbij om niet-bouwwerken, zoals tenten op evenemententerreinen, tribunes en varende objecten. Nu hebben gemeenten deze onderwerpen geregeld in hun brandbeveiligingsverordening. Deze verordening komt per 1 januari 2018 (grotendeels) te vervallen.

In veel gevallen zal de brandbeveiligingsverordening dan ook ingetrokken kunnen worden, en kan de eventuele bevoegdheid een bestuurlijke boete op te leggen wegens overtreding van de regels, gesteld krachtens artikel 3 van de Wet veiligheidsregios, in de Algemene plaatselijke verordening (hierna: APV) ondergebracht worden. Verder verdient het aanbeveling de gegevens die moeten overgelegd bij de gebruiksmelding brandveiligheid ook te eisen bij de evenementenvergunning in de APV. Het besluit heeft ook gevolgen voor de Legesverordening en de Bouwverordening. In de bijlagen bij de ledenbrief hebben wij hiervoor een model wijzigingsbesluit opgenomen.

Volledige brief:

Inwerkingtreding Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Bijlage(n):

Beknopte uitleg Besluit

Was-wordt-tabel met artikelsgewijze toelichting

Model Raadsbesluit intrekking Brandbeveiligingsverordening en wijziging - Word 2.0-format (GVOP/DROP)

Geconsolideerde tekstgedeelten van model-APV, Model Verordening leges en Model Bouwverordening met wijzigingen bijgehouden

Artikel delen