Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kroniek Bestuursprocesrecht 2017

In de Kronieken die in juni 2017 in het Advocatenblad zijn verschenen is de Kroniek Bestuursprocesrecht gepubliceerd, geschreven door Jan Coen Binnerts, Marieke Dankbaar en Rachel Hoeneveld. Voor deze kroniek vormden de tussen 1 juli 2016 en 1 april 2017 in AB Rechtspraak Bestuursrecht (‘AB’) of Jurisprudentie Bestuursrecht (‘JB’) gepubliceerde uitspraken het uitgangspunt.

4 juli 2017

In de afgelopen kroniekperiode viel een aantal uitspraken op die illustreren dat de relativiteitsregel zijn doel het tegengaan van het gebruik van oneigenlijke argumenten aardig bereikt. Tegelijkertijd zagen de auteurs ook de eerste toepassing van de correctie Widdershoven, die moet voorkomen dat met de relativiteitsregel over dat doel heen geschoten wordt. Een echte shocker: de uitspraken waarin de Afdeling en de Centrale Raad afscheid namen van de ne bis in idem-lijn ten aanzien van herhaalde aanvragen. Daarnaast waren er natuurlijk de usual suspects, zoals elektronische bekendmaking en ander gebruik van hedendaagse communicatiemiddelen in de relatie overheid-burger, waar we mee aftrappen.

J.C. Binnerts, M.F.A. Dankbaar en R. Hoeneveld, Kroniek Bestuursprocesrecht, Adv.bl. 2017-6, Kroniek Bestuursprocesrecht, p. 77-85.

Artikel delen