Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Klimaatakkoord vraagt om afspraken

Op 10 juli jl. presenteerde voorzitter Ed Nijpels de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Vijf klimaattafels hadden de opdracht gekregen om concrete plannen op te stellen over hoe zij tot de gewenste broeikasgasemissiereductie willen komen. Uit de presentatie bleek dat de ene klimaattafel hierin verder is gevorderd dan de andere.Ook de onderlinge samenhang van de plannen van de klimaattafels verdient nog aandacht.

NEN 11 juli 2018

Afspraken helpen om de energietransitie zoals opgenomen in de plannen van de klimaattafels te realiseren en waar mogelijk te versnellen, alsook om de onderlinge samenhang te borgen.

NEN, het Nederlands Normalisatie Netwerk, levert al tientallen jaren een bijdrage aan een veilige en betrouwbare energievoorziening door het ontwikkelen en onderhouden van (inter)nationale normen voor de hele energieleveringsketen van winning, productie, transport, distributie, opslag en toepassing. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt op het gebied van energiemanagement. Veiligheid voor mens en milieu, betrouwbaarheid en efficiency zijn belangrijke drijfveren voor belanghebbende partijen om met elkaar deze afspraken te maken en vormen ook de uitgangspunten voor de energietransitie.

De wereld op één lijn

NEN gaat graag met de partijen die aan de klimaattafels zitten en andere belanghebbende partijen aan de slag. Ontwikkelingen zoals op het gebied van aardgasvrije wijken, CCUS (het afvangen, transporteren, gebruiken/opslaan van CO2), grootschalige toepassing van waterstof, geothermie, wind op zee en zonneparken vragen om goede, breed gedragen afspraken. Deze komen de maatschappelijke acceptatie van deze ontwikkelingen ook ten goede. Bij het maken van vergelijkingen op het gebied van energieprestaties en CO2 besparingen zijn eenduidige en transparante methodes noodzakelijk. Deze behoren te worden vastgelegd in afspraken. Normalisatie bevordert ook innovatie en daarmee marktintroducties van nieuwe producten, diensten en systemen. Aangezien veel afspraken op Europees of mondiaal niveau worden gemaakt, biedt deelname aan normalisatie ook kansen om Nederlandse kennis te exporteren en te verzilveren. Aanvullend hierop kan via certificatie op een onafhankelijke wijze worden aangetoond dat aan de afspraken wordt voldaan.

Artikel delen