Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Klimaatadaptatie en biodiversiteit spelen een belangrijke rol bij gebiedsontwikkeling

Hoe waarderen Nederlanders klimaatadaptatie en biodiversiteit als ze willen verhuizen naar een nieuwe woonomgeving? Samen met onderzoeksbureau MarketResponse vroegen wij ruim 500 mensen hoe zij tegen duurzaamheidsthema’s aankijken. Dit helpt ons bij het adviseren van overheden en bouwende partijen, zodat zij hun duurzaamheidsambities zo goed mogelijk kunnen opnemen in gebiedsontwikkelingen.

21 januari 2022

Uit het onderzoek van Over Morgen naar duurzaamheidsthema’s blijkt dat Nederlanders duurzame energie en een gezonde leefomgeving als belangrijkste ervaren (beide 74%). Klimaatadaptatie & biodiversiteit volgen op enige afstand, samen met circulariteit (beide 57%), nog voor het thema duurzame mobiliteit (37%).

Koppel energietransitie en een gezonde leefomgeving aan elkaar

Uit de waardering van deze thema’s kun je concluderen dat het slim is om klimaatadaptieve maatregelen te verbinden aan de energietransitie en een gezonde leefomgeving.

Zoek met de maatregelen naar koppelkansen. Dat kan met groenmaatregelen. Denk aan bomen, groene gevels en daken die bijdragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, maar die ook isolerend kunnen werken én bijdragen aan een betere gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Op deze integrale maatregelen moet de focus liggen in de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk.

Gebruik regenwater slim

Naast het toepassen van groen zien we ook dat watermaatregelen hoog gewaardeerd worden. Opvallend is dat meer dan 70% van de respondenten het belangrijk vindt dat we het regenwater opvangen en hergebruiken. Het is natuurlijk ook zonde om schoon regenwater af te voeren via het riool.

In nieuwbouw is het opvangen en lokaal gebruiken van regenwater al steeds meer de standaard. Gemeenten nemen normen op voor het tijdelijk bergen en waar mogelijk infiltreren van maatgevende buien, bijvoorbeeld 70 mm/uur.

Vaak vinden we de oplossingen in de openbare ruimte, zoals in wadi’s of waterpleinen, maar ook de mogelijkheden voor berging op daken nemen toe. In bestaand gebied is het veel lastiger dit soort normen en maatregelen in de praktijk te brengen.

Hittebestendigheid extra belangrijk bij sociale woningbouw

Het is erg interessant om te kijken naar socio-economische en demografische verschillen. Hittebestendigheid wordt hoger gewaardeerd door de lagere inkomens.

Het is gissen naar de redenen, maar dit komt overeen met wat we in de praktijk zien: woningen voor lagere inkomens bevinden zich vaker in een stedelijk hitte-eiland dan woningen voor hogere inkomens. Vergelijk een flat op de 10e verdieping maar eens met een villa in een bosrijke omgeving. Des te belangrijker om hitte-adaptatie op de agenda te zetten van gemeenten en projectontwikkelaars, zeker in de sociale woningbouw.

Pas marktonderzoek toe bij nieuwbouw

We zien flinke verschillen in de waardering van duurzaamheidsmaatregelen, ook naar woningtypologie. We pleiten er daarom voor om de systematiek van marktonderzoek toe te passen bij nieuwbouw. Wij hebben met dit onderzoek al een database opgebouwd.

Bij integrale duurzame gebiedsontwikkeling geeft Over Morgen de voorkeur aan Nature Based Solutions: werken met natuurlijke, groene oplossingen. Dit onderzoek bevestigt dat mensen dat waarderen.

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.