Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

KHN: Overheid moet horeca tegemoet komen in tijd of geld bij verbod rookruimten

Op 6 april jl. kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over twee jaar wil verbieden. Uit een enquête, die door bijna 2500 KHN-leden is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbod niet alleen hun investering in een rookruimte teniet gaan, maar verwachten ook verlies aan gasten en meer overlast op straat. KHN vindt een verbod binnen twee jaar te kort om gedane investeringen in rookruimten terug te verdienen.

Koninklijke Horeca Nederland 18 mei 2018

Deze termijn moet langer of horecaondernemers moeten financieel worden gecompenseerd. Daarnaast wil KHN met de staatssecretaris in gesprek over een goede overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken om te voorkomen dat de overlast op straat toeneemt als rookruimten moeten verdwijnen.

KHN in gesprek met staatssecretaris

Staatssecretaris Blokhuis gaf begin april aan dat hij het besluit om rookruimten in de horeca over twee jaar te verbieden, zorgvuldig wil uitvoeren. Daarom wil hij daarover met KHN in gesprek. Ter voorbereiding van dit gesprek, dat wat KHN betreft zo snel mogelijk moet plaatsvinden, heeft KHN onderzocht wat de gevolgen voor de horeca zullen zijn van een verbod op rookruimten.

Vooral cafés en discotheken gedupeerd

Maar liefst 2425 KHN-leden namen deel aan het onderzoek en 50 procent van hen heeft een rookruimte. Het overgrote deel van de rookruimten, 66 procent, zijn te vinden in een bedrijf in de natte horeca (café, discotheek); 15 procent van de rookruimten staan in een restaurant, een kleine 8 procent in een hotel en ruim 7 procent in een bedrijf in de vrije tijd-sector.

Per rookruimte is 12.500 geïnvesteerd

Vanaf 2008 mag er in de horeca niet meer worden gerookt; behalve in een rookruimte of op het terras. Uit het onderzoek van KHN blijkt dan ook dat ruim 60 procent van alle rookruimten in 2009 of later is gebouwd. 36,5 procent van de respondenten heeft de laatste vijf jaar geïnvesteerd in een rookruimte. De gemiddelde investering in een rookruimte bedroeg 12.500.

Leden KHN vinden het plan van de staatssecretaris een slecht idee

91 procent van de horecaondernemers met een rookruimte vindt het voorstel van de staatssecretaris om rookruimten te verbieden, geen goed idee. Dat geldt ook voor een meerderheid van de respondenten (namelijk 61 procent) die

geen

rookruimte hebben.

Verbod rookruimte heeft grote gevolgen voor de horeca

In de hele horecasector zo blijkt als we de cijfers uit het onderzoek extrapoleren is in totaal een bedrag tussen de 69 en 92 miljoen geïnvesteerd. Als het besluit van staatssecretaris Blokhuis om rookruimten te verbieden daadwerkelijk wordt geeffectueerd, dan betekent dit een directe schadepost voor onze branche.

Maar dat is niet de enige schade. 79 procent van de horecaondernemers met een rookruimte denkt dat het voornemen hen gasten en daarmee omzet gaat kosten. Iets meer dan 61 procent heeft nog een eigen binnenplaats of een terras, 39 procent heeft geen andere keus dan dat rokers op de openbare stoep of weg zullen moeten gaan roken. Met betrekking tot dat laatste: 93 procent van de respondenten verwacht dat een verbod op rookruimten zal leiden tot meer overlast op straat. Dat zal ongetwijfeld weer zorgen voor discussies met buren en gemeenten. KHN pleit dan ook voor een overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken.

KHN dringt aan op overleg met staatssecretaris

KHN begrijpt dat het besluit om rookruimten te verbieden, een politieke keuze is. Een keuze die al gemaakt lijkt te zijn. Maar de resultaten van het KHN-onderzoek maken duidelijk dat de impact van het plan om rookruimten te verbieden enorm groot is voor betrokken horecaondernemers. Wij vinden dan ook dat het kabinet zich moeten bekommeren om die ondernemers die hard geraakt worden door dit verbod.

Daarom dringt KHN aan dat het door staatssecretaris Blokhuis voorgestelde overleg zo snel mogelijk plaatsvindt. Wat ons betreft staan de volgende onderwerpen in ieder geval op de agenda van dat gesprek:

  • Overgangstermijn van 2 jaar veel te kort
    Horecaondernemers moeten een fatsoenlijke periode krijgen om gedane investeringen te kunnen terug verdienen. Zo niet, dan moeten ondernemers financieel gecompenseerd worden.

  • Verbod moet gelden voor alle rookruimten op het zelfde moment
    Als er een verbod op rookruimten komt, dan moet dat overal op hetzelfde moment gaan gelden. Het kan niet zo zijn dat rookruimten in de horeca eerder worden verboden dan in kantoren, overheidsgebouwen of andere voor publiek toegankelijke gebouwen.

  • Gevolgen voor de openbare orde, geluidsoverlast en veiligheid
    Een verbod gaat leiden tot meer rokers op straat en dientengevolge waarschijnlijk meer geluidsoverlast en zal gevolgen hebben voor openbare orde en veiligheid. Overheden zullen daar coulant mee om moeten gaan en creatief mee moeten denken (en handelen!) zodat ondernemers niet dubbel de dupe worden.

Uiteraard houden we u op de hoogte van het overleg met de staatssecretaris en de uitkomsten ervan.

Standpunt KHN volop aandacht van media

De media hebben veel aandacht besteed aan de standpunten van de horeca over het verbod rookruimten:

Artikel delen