Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over reactie op het verzoek van het lid Van Raan op het bericht ‘Natuurbescherming in EU krijgt onvoldoende’

Minister Schouten (LNV) stuurt een brief over reactie op het verzoek van het lid Van Raan op het bericht ‘Natuurbescherming in EU krijgt onvoldoende’ naar de Tweede Kamer.

31 mei 2018

Geachte Voorzitter,

Conform het verzoek van het lid Van Raan (PvdD), gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 26 april 2018 (2018Z07928), ontvangt u hierbij mijn reactie op het artikel in Trouw met als titel Natuurbescherming in de Europese Unie krijgt een onvoldoende (gepubliceerd op 26 april 2018).

Eind 2016 was de conclusie van de Europese fitness check van de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn dat de natuurrichtlijnen fit for purpose zijn, maar de implementatie in de lidstaten beter kon. Daarop heeft de Europese Commissie vorig jaar een actieplan opgesteld voor het verbeteren van de implementatie van de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn in de lidstaten. Uitvoering van dit actieplan ligt bij de Europese Commissie, lidstaten én regionale overheden.

De aanleiding voor het krantenartikel, waarop u mij vraagt te reageren, is een rapport dat vier Europese groene organisaties nu, precies een jaar na publicatie van het Europese actieplan, hebben opgesteld. Op basis van de inbreng van nationale NGOs wordt een expert-inschatting gegeven van de staat van de implementatie van de Europese natuurrichtlijnen in 18 lidstaten, waaronder Nederland. Kort samengevat wordt geconcludeerd dat de richtlijnen over het algemeen wel goed omgezet zijn in nationale wetgeving, maar dat in alle lidstaten wel op onderdelen tekortkomingen zijn in uitvoering of handhaving. Ook Nederland scoort wat de groene organisaties betreft op een aantal punten een onvoldoende.

Lees de hele kamerbrief

Artikel delen