Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over maatregelen huurmarkt en evaluatie herziene Woningwet

Minister Ollongren (BZK) stuurt de Tweede en Eerste Kamer een brief over maatregelen op de huurmarkt en de evaluatie van de herziene Woningwet.

25 februari 2019

Iedereen in Nederland moet prettig kunnen wonen. Voorkeuren en woonwensen verschillen tussen mensen en levensfases. Starters zoeken een plek om te wonen in de nabijheid van hun opleiding of hun eerste baan. Jonge gezinnen hebben vaak een ruimere woning nodig in een fijne buurt om kinderen in op te laten groeien. Voor ouderen kan het juist aantrekkelijk zijn om kleiner te gaan wonen, gelijkvloers, en meer in de buurt van voorzieningen. Maar iedereen, ongeacht woonwensen en levensfase, woont graag in een betaalbare woning die staat in een prettige en leefbare wijk.

Over het algemeen slagen we er in Nederland goed in om mensen dit te bieden. Dat is de verdienste van de inzet van alle betrokkenen, waaronder gemeenten, provincies, bewoners, verhuurders, investeerders, projectontwikkelaars, bouwers, makelaars en vele anderen. Corporaties leveren daarin een onmisbare bijdrage, doordat zij zorgen voor betaalbare huurwoningen van goede kwaliteit voor mensen die op de woningmarkt moeilijk passende huisvesting kunnen vinden. Met hun langjarige betrokkenheid in de wijken waar hun woningen staan, spelen zij ook een belangrijke rol in het leefbaar maken en houden van de woonomgeving. Om ervoor te zorgen dat corporaties hun rol kunnen blijven spelen, is in 2015 de Woningwet grondig herzien. Deze hervorming betekende een grote stelselwijziging, die de afgelopen jaren bij alle betrokkenen veel energie heeft gekost om te implementeren. Corporaties hebben in die tijd hard gewerkt aan het herstel van ver- trouwen van hun huurders en van de samenleving als geheel. Inmiddels zijn bijna vier jaar verstreken en is de herziening van de Woningwet geëvalueerd.

Lees hier de volledige kamerbrief

Bijlagen

Vereenvoudiging huurtoeslag, evaluatie WWS en huurliberalisatiegrens

Rapportage over de vereenvoudiging van de huurtoeslag, de evaluatie van het woningwaarderingsstelsel (WWS) en de huurliberalisatiegrens (particuliere huurprijs).

Rapport | 22-02-2019

Verkenning van mogelijke vereenvoudigingen in de huurtoeslag

Rapportage met een verkenning van mogelijke vereenvoudigingen in de huurtoeslag.

Rapport | 22-02-2019

Evaluatie WWS

Rapport over de evaluatie van het woningwaarderingsstelsel (WWS).

Rapport | 01-01-2019

Verkenning scenarios huurliberalisatiegrens

Rapportage met een verkenning van verschillende scenario's met betrekking tot de huurliberalisatiegrens (particuliere huurprijs).

Rapport | 22-02-2019

Verslag evaluatie herziene Woningwet

De evaluatie is tot stand gekomen op basis van verschillende onafhankelijke onderzoeken, die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zijn uitgevoerd. ABD TOPconsult heeft het functioneren van het extern toezicht en de inrichting van de saneringsfunctie onderzocht en haar bevindingen en aanbevelingen opgeleverd in het rapport.

Rapport | 22-02-2019

Evaluatie herziene Woningwet: Cijfermatig overzicht 2014-2017

Dit rapport is opgesteld ten behoeve van de bredere evaluatie van de in 2015 herziene Woningwet. Op grond van artikel XXI van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting dienen de doeltreffendheid en de effecten in de praktijk van de herziening van de Woningwet te worden onderzocht.

Rapport | 22-02-2019

Evaluatie Extern Toezicht Woningwet

In deze evaluatie is vastgesteld dat in het externe toezicht op de woningcorporaties al veel vooruitgang is geboekt en nog volop aan de verdere ontwikkeling wordt gewerkt. Met als perspectief dat het toezicht zich minder rule-based kan ontwikkelen, want in regels kun je niet wonen.

Rapport | 13-07-2018

Evaluatie Praktijkervaringen Woningwet

Evaluatie over de doeltreffendheid en bereikte (neven)effecten van de Woningwet.

Rapport | 30-07-2018

Lokale ervaringen rond woonvisies, prestatieafspraken en huuurdersparticipatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) houdt periodiek bij wat de vorderingen zijn ten aanzien van het maken van prestatieafspraken door gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties. Daartoe wordt jaarlijks onderzoek uitgevoerd onder gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties naar de inhoud van prestatieafspraken.

Rapport | 22-02-2019

Artikel delen