Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Juridische Handreiking Energie en Grondstoffen

Waterschappen zien naast hun wettelijke zuiveringstaak steeds meer mogelijkheden om vanuit het oogpunt van duurzaamheid te komen tot het terugwinnen van energie en grondstoffen uit stedelijk afvalwater. Hoewel de innovatieve technieken vaak voorhanden zijn, staat onduidelijkheid over de wettelijke/juridische mogelijkheden aan een voortvarende uitvoering van de initiatieven in de weg.

12 januari 2015

Waterschappen zien naast hun wettelijke zuiveringstaak steeds meer mogelijkheden om vanuit het oogpunt van duurzaamheid te komen tot het terugwinnen van energie en grondstoffen uit stedelijk afvalwater. Hoewel de innovatieve technieken vaak voorhanden zijn, staat onduidelijkheid over de wettelijke/juridische mogelijkheden aan een voortvarende uitvoering van de initiatieven in de weg. De Unie van Waterschappen en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) willen aan deze onduidelijkheid een einde maken. Daarom is de Juridische Handreiking Energie en Grondstoffen uitgegeven (zie

http://www.uvw.nl/themas-unie-van-waterschappen/duurzaamheid/energie/

).

Inleiding

De Juridische Handreiking Energie en Grondstoffen geeft inzicht in de verschillende juridische aspecten van de productie en levering van energie en grondstoffen door waterschappen. Legal Consultancy van RHDHV heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan deze handreiking. Legal Consultancy heeft beschreven welke kansen en belemmeringen het huidige energierecht en afvalstoffenrecht de waterschappen bieden om hun duurzaamheidsambities waar te maken.

Algemeen

In de handreiking wordt het terugwinnen van energie en grondstoffen bezien vanuit het perspectief van de wettelijke taken van de waterschappen, staatssteun, mededinging, aanbesteding, de fiscale wetgeving, samenwerkings-en organisatievormen, het energierecht en het afvalstoffenrecht.

Energierecht

In het hoofdstuk over energierecht wordt uitgebreid ingegaan op welke verplichtingen waterschappen hebben bij de productie en levering van elektriciteit, (bio- of groen)gas en warmte aan derden. De markt voor productie van deze energievormen is vrij, wat betekent dat waterschappen energie mogen produceren voor eigen gebruik. Bij teruglevering van elektriciteit of gas aan het net gelden echter bepaalde wettelijke verplichtingen. Ook bij de levering aan derden gelden aparte verplichtingen, zoals het hebben van een vergunning en/of het voldoen aan bepaalde administratieve verplichtingen. Daarbij maakt het verschil of sprake is van levering aan een grootverbruiker of kleinverbruiker. Ook bij de levering van warmte aan kleinverbruikers is een waterschap gehouden aan (administratieve) verplichtingen op grond van de Warmtewet. Levering van warmte aan grootverbruikers is niet gereguleerd. De handreiking biedt verschillende checklisten om concreet te bepalen welke verplichtingen in welke situatie gelden.

Afvalstoffenrecht

In het hoofdstuk over afvalstoffenrecht wordt aangegeven op welke manier een waterschap voor een uit stedelijk afvalwater teruggewonnen grondstof, zoals fosfaat en cellulose, kan aantonen dat deze stof niet langer het predicaat afvalstof verdient. Aan het zijn van afvalstof kleven bij levering aan derden immers allerlei bijkomende vergunning-, meldings- en registratieverplichtingen die belemmeringen opwerpen voor het op reguliere wijze vermarkten van deze waardevolle grondstoffen. Voor uit stedelijk afvalwater teruggewonnen stoffen bestaan geen Europese einde afvalfase criteria. De minister kan op grond van de Wet milieubeheer nationale einde afvalfase criteria vaststellen. Tot nog toe is dat nog niet gebeurd voor een uit stedelijk afvalwater teruggewonnen grondstof. In de handreiking is aangeven hoe bij het ontbreken van dergelijke nationale criteria waterschappen kunnen aantonen dat een teruggewonnen stof niet langer een afvalstof is.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met Aster Veldkamp (afvalstoffenrecht), via

aster.veldkamp@rhdhv.com

of 06-50213457, of met Ylva Emonds (energierecht), via

ylva.emonds@rhdhv.com

of 06-29098255.

Gerelateerde info:

Artikel delen