Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Instemming invoering Omgevingswet is een belangrijk signaal

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van de Omgevingswet. Dit is een belangrijk signaal, vinden we bij Over Morgen. Het stimuleert lagere overheden om verder te gaan met wat ze al doen. Maar voor de Omgevingswet straks in 2021 echt is geïmplementeerd, moet er nog heel wat gebeuren. Is jouw gemeente al Omgevingswetproof?

24 maart 2020

Blog

Blog

De Omgevingswet, waar al tien jaar over wordt gesproken, moet tientallen wetten en honderden regelingen samenvoegen. De wet moet het ruimtelijkeordeningsbeleid vereenvoudigen en burgers en gemeenten meer invloed geven. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van de Omgevingswet. Vanaf 2021 moet de Omgevingswet een feit zijn. Saskia Moolhuijzen, adviseur omgevingsvisie: ‘Dit is een belangrijk signaal voor alle lagere overheden die al zo hard bezig zijn met de voorbereidingen op de wet. Het stimuleert om verder te gaan met wat zij al doen.’

Eerste stap met Invoeringswet

In de aangenomen Invoeringswet Omgevingswet worden nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de Omgevingswet. Het gaat om onderwerpen die bij het maken van de Omgevingswet niet konden worden opgenomen omdat er nog wijzigingen in gerelateerde wetten op nationaal en Europees niveau plaatsvonden.

Eén van de voorwaarden is dat de wetgeving en het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) voldoende geïmplementeerd zijn bij alle overheden, voordat de nieuwe wet van kracht is. Collega Anouk Paris adviseert en ondersteunt gemeenten bij de ontwikkeling van de benodigde competenties bij de Omgevingswet. ‘Deze stap geeft duidelijkheid in de koers bij de invoering van de Omgevingswet. Dit is belangrijk voor gemeenten die al hard hebben gewerkt aan het ontwikkelen van hun competenties als voorbereiding op de nieuwe wet’, zegt ze.

Het doel van de Omgevingswet in zicht houden

Er komt veel op de gemeenten, provincie en waterschappen af. Er is daarom een duidelijk voorbehoud gemaakt bij de definitieve inwerkingtreding van de wet. José Hobert begeleidt als adviseur verschillende overheden bij de implementatie van de Omgevingswet, ‘De nieuwe wet vraagt veel van de kennis en werkprocessen bij de lagere overheden. In de praktijk moeten er nog grote stappen worden gezet. Zodat we uiteindelijk met de Omgevingswet makkelijker, beter, sneller en inzichtelijker samen kunnen werken aan de leefomgeving. Te snelle invoering van de wet kan deze doelen zomaar ondermijnen.’

Is jouw gemeente Omgevingswetproof?

Over Morgen helpt gemeenten verder op weg naar een succesvolle implementatie van de Omgevingswet. Hierbij staan we stil bij waar de Omgevingswet impact op gaat hebben en hoe we ons daarop kunnen voorbereiden. Welke stappen zijn nodig bij thema’s als dienstverlening, digitalisering, opleiding, integraal werken en participatie? Hoe ambitieus is de gemeenteraad? Wat moet jouw gemeente nog doen om ‘Omgevingswetproof’ te worden?

Steuntje in de rug

Over Morgen biedt jou een steuntje in de rug. Met onze quickscan ‘Omgevingswetproof’ weet je wat er moet gebeuren om te voldoen aan de minimale implementatie eisen van de ‘Roadmap Omgevingswet’ van de VNG. We beschrijven hierin de huidige en de gewenste eindsituatie rond de Omgevingswet op verschillende thema’s. Daarnaast inventariseren we welke kansen de komst van de Omgevingswet biedt.

Artikel delen