Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Indieningsvereisten milieuvergunning onder de Omgevingswet

Met de komst van de Omgevingswet vervalt het begrip ‘inrichting’ en gaan we over naar de ‘Milieubelastende activiteit’ (mba). Hierdoor verandert er het nodige bij de aanvraag voor een milieuvergunning. Hoe bepaal je straks welke gegevens nodig zijn bij een aanvraag?

22 april 2021

Artikelen

Artikelen

Hoe werkt het nu?

Op dit moment staan de indieningsvereisten voor een aanvraag voor een milieuvergunning in het Mor, de ministeriële regeling die onder de Wabo hangt. Hierin staat welke gegevens nodig zijn voor de aanvraag bij de verschillende varianten van een milieuvergunning, namelijk voor een nieuw bedrijf (de oprichting), een verandering van de vergunning (inclusief de revisie) en voor een milieuneutrale verandering.

Van inrichting naar milieubelastende activiteit

Het juridische begrip voor een bedrijf ‘inrichting’ verdwijnt. In plaats daarvan kennen we straks onder de Omgevingswet het begrip milieubelastende activiteit (mba). De inrichting zoals we die nu kennen is altijd het gehele bedrijf. Bij de mba wordt veel meer gekeken naar de verschillende activiteiten van een bedrijf. Een bedrijf kan straks uit meerdere mba’s bestaan.

Hoe werkt het onder de Omgevingswet?

De indieningsvereisten voor een milieuvergunning onder de Omgevingswet staan in de Omgevingsregeling. Hierin staat per mba welke gegevens er nodig zijn. Deze gegevens zijn echter alleen nodig als de mba vergunningplichtig is. En dat moet eerst bepaald worden aan de hand van het Bal, de opvolger van het Besluit omgevingsrecht en het Activiteitenbesluit. Het is goed mogelijk dat er straks een deel van het bedrijf een vergunning nodig heeft, en een ander deel niet. Al met al is dit een hele puzzel en dus niet zo rechtstreeks uit de wetgeving te halen zoals dat nu wel het geval is.

Bent u een complex bedrijf?

De Omgevingswet kent voor een deel van de industriële bedrijven een specifieke categorie, namelijk die van complexe bedrijven. Voor complexe bedrijven is de situatie weer net anders. Voor complexe bedrijven is de milieubelastende activiteit namelijk gelijkgesteld aan het gehele bedrijf. Dan kom je ongeveer weer terug bij de situatie zoals we die nu kennen voor de inrichting. Het is dan echter nog steeds van belang om voor de indieningsvereisten te kijken naar alle mba’s die gelden voor het bedrijf.

Wat nu?

Niet alleen op het gebied van de indieningsvereisten verandert er het nodige met de komst van de Omgevingswet. Als u een vergunningaanvraag in voorbereiding hebt, is het de moeite waard om de voor- en nadelen van het indienen van de aanvraag voor inwerkingtreding van de Omgevingswet af te wegen.

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.